Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös gyakorlás

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. április 21. 10:29

Magyarországra települ és közös gyakorlást hajt végre a Magyarországon települő NATO Erőket Integráló Elemmel (NFIU HUN) az MNC NE OLRT április 23-26. között.

A képzési rendezvény célja az NFIU HUN-nal való szakmai kapcsolatok megalapozása és erősítése, valamint a részletesebb katonai helyzetelemzéshez szükséges információk megszerzése. E cél elérése érdekében az OLRT meglátogatja majd a Magyar Honvédség azon alakulatait, amelyek kiemelt szerepet játszanak a NATO-erők részére biztosítandó befogadó nemzeti támogatásban. A csoport tagjai részt vesznek különböző vezetői találkozókon, egyeztetéseken is. Ezeket a megbeszéléseket az NFIU HUN koordinálja az OLRT és a magyarországi nemzetközi szervezetek, a nem kormányzati szervezetek és a kormányzati szervek képviselőivel, köztük az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával, a Vöröskereszttel és a különböző minisztériumok szakértőivel.

A közös gyakorlás ugyanakkor kiváló lehetőséget biztosít az NFIU HUN számára arra, hogy demonstrálja azon saját képességeit, amelyek küldetésének teljesítéséhez szükségesek, vagyis ahhoz, hogy elősegítse a NATO VJTF és más, magas készenlétű NRF-elemek gyors és hatékony bevetését. Az NFIU HUN a létfontosságú összekötő kapocs a különböző szövetséges és magyar katonai elemek között, ebből kifolyólag rendelkezik a szükséges nemzeti szakértelemmel, és képes hatékonyan koordinálni a beérkező NATO-erők fogadásával, állomásoztatásával és továbbmozgatásával kapcsolatos feladatokat. A NATO katonai elemekkel, például az OLRT-vel való szoros együttműködés rendszeres gyakorlása szerves része az NFIU küldetésének. Az egyéb NATO-gyakorlatokhoz és kiképzésekhez hasonlóan az OLRT Magyarországra történő telepítése is elősegíti az interoperabilitás erősítését és jól szimbolizálja a NATO kiterjesztett katonai képességeit, illetve a tagállamok és a regionális biztonság garantálása érdekében tett erőfeszítéseit.

* * *

A Többnemzeti Északkeleti Hadtest Parancsnokság (MNC NE) a NATO észak-keleti régiójának biztonságáért felelős katonai parancsnokság. A balti államokban, Lengyelországban és Szlovákiában működő öt másik NFIU-val együtt a NFIU HUN e parancsnokság operatív irányítása alatt áll. Az OLRT egy olyan katonai szakértőkből álló operatív összekötő és felderítő csoport, amely egy hadműveleti területre való kitelepülésével hozzájárul az adott ország vagy régió folyamatainak, környezetének jobb megértéséhez. A csoport kapcsolatokat alakít ki a különböző helyi katonai és polgári szereplőkkel annak érdekében, hogy meghatározza egy jövőbeli művelet sikerét, felméri és értékeli, hogy milyen támogatásra van szükség a térségben, tapasztalatait pedig megosztja parancsnokságával.

(A magyar NATO Erőket Integráló Elem közleménye)