Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös V4+ felsőoktatási együttműködési megállapodás

Szöveg: Jobbágy Zoltán |  2018. november 25. 7:38

Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja V4 oktatási együttműködési megállapodást írt alá Varsóban november 13-án a V4 országok katonai felsőfokú oktatási intézményeinek képviselőivel. A megállapodás célja a NATO által támogatott együttműködési képesség és az interoperabilitás erősítése.

https://hhk.uni-nke.hu/hirek/2018/11/19/kozos-v4-felsooktatasi-egyuttmukodesi-megallapodas
1599196566
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a szlovák Milan Rastislav Štefánik Fegyveres Erők Akadémia, a lengyel Háborús Tanulmányok Egyetem, valamint a cseh Védelmi Egyetem együttműködésének elsődleges célja a hadműveleti szintű tervezés folyamatának (Operational Planning Process – OPP) oktatása. Az intézmények szerint a hadműveleti szintű tervezés folyamatára vonatkozó eredeti szándék bővülhet és egy, lényegében a hadműveleti szintű MSc. képzést támogató együttműködéssé alakulhat át.

A hamburgi Vezetési Akadémia szellemi támogatásával megvalósult kezdeményezés olyan regionális képesség kialakítását tűzi ki célul, amely lehetővé teszi V4 / V4+ együttműködés keretében egyetemi / akadémiai oktatók továbbképzését. A kezdeményezés olyan ismeretanyag megszerzését teszi lehetővé, amely megfelelő keretet biztosít a hadműveleti szintű tervező tevékenységben való eredményes részvételre, azon belül a főbb folyamatok és feladatok megértésére. A megszerzett ismeretek segítik az MSc.-szinten oktatott tananyagok modernizálását, valamint a hadműveleti szintű tervezési munka általános eljárásrendjének V4-es és nemzeti sajátosságokhoz való illesztését.

1599196566
Tekintettel arra, hogy a szlovák Milan Rastislav Štefánik Fegyveres Erők Akadémia elnyerte a NATO Partnerségi Kiképző és Oktató Központ címet (Partnership Training and Education Centres – PTEC), a képzésben részt vevő oktatók a NATO által elismert hivatalos tanúsítványhoz juthatnak. A megszerzett ismeretek, valamint a tanúsítvány lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy ismereteiket NATO-szerte elismert formában adják tovább a hallgatóknak.

1599196566
A megállapodás a résztvevő intézmények vonatkozásában NATO / V4 együttműködési képesség erősítése mellett lehetővé teszi az oktatók / kutatók cseréjét, a NATO-kompatibilis tudással rendelkező művelettervezési szakemberek képzését, statikus tanfolyamok tananyagainak fejlesztését, közös tananyagfejlesztést és tudástranszfert, közös publikációs lehetőségek erősítését, tematikus publikációs lehetőség biztosítását egymás folyóirataiban, valamint MSc szinten közös modul létrehozását.

A varsói Háborús Tanulmányok Egyetem felajánlotta az oktatási intézmények képviselőinek a Balti Védelmi Akadémiával évente, májusban közösen megrendezésre kerülő hadműveleti szintű törzsvezetési gyakorlatba (Common Joint Effort 2018) való bekapcsolódás lehetőségét. A gyakorlat az 5. cikkely szerinti, hagyományos területvédelmi feladatok végrehajtását helyezi előtérbe. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar gyakorlatba való bekapcsolódása kiváló lehetőséget biztosít a művelettervezői tanfolyamot végzett oktatók, valamint a katonai vezetői MSc. osztály számára a művelettervezői ismeretek gyakorlatban történő alkalmazását.

1599196566
Fotó: War Studies University