Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösen ünnepeltek

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. szeptember 27. 11:28

„Köszönöm a hazafiság eszméjére épülő, nemzeti érdekeinket szolgáló honvédelem iránti elkötelezettségüket! Köszönöm, hogy aktívan munkálkodnak a nemzedékek közötti kötődés erősítése, a magyar történelmi és katonai hagyományok ápolás érdekében! ”- üdvözölte levélben a megalakulásaik évfordulóit ünneplő kalocsai nyugállományú klubok tagjait dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök. 

Két nyugállományú klub is jubileumot ünnepelt a napokban a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi régiójának XX. kistérségi találkozóján, Kalocsán. A Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete 45 évvel ezelőtt, a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre pedig 15 esztendeje alakult.

A rendezvény fő védnökei dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök és dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere voltak. A védnöki teendőket pedig Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Vanyur Tibor ezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka, Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke és dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója vállalták.

1596020464

A megjelenteket a városi színház előadótermében az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviseletében dr. Ruszin Romulusz dandártábornok köszöntötte, Benkő Tibor vezérezredes üdvözlő szavait pedig Szabó József ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség Humánszolgálati Osztály osztályvezetője tolmácsolta.

Várszegi Ferencné nyugállományú büntetés-végrehajtási törzszászlós és dr. Kovács György nyugállományú ezredes, a jubiláló egyesületek elnökei, felidézték klubjaik megalakulása óta eltelt évek, évtizedek jelentősebb történéseit, ezt követően pedig a régió nyugállományú egyesületének képviselői emlékszalagot kötöttek a két szervezet zászlaira, majd a legjobbak munkáját külön is megköszönték.

1596020464

A régió összevont bajtársi találkozója hivatalos része a Csilás parkba, a május 21-én felavatott Honvédelmi parkban ért véget, ahol a résztvevők megkoszorúzták a valaha Kalocsa helyőrségben szolgált katonák emlékhelyét.

A jubileumi ünnepségen részt vett többek Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke, dr. Havasi Zoltán rendőr dandártábornok, a Rendőr és Határőr Nyugdíjas Egyesületek Országos Szövetség elnöke, Deli József nyugállományú ezredes, a BEOSZ Dél-alföldi régiója tiszteletbeli elnöke, Papp Tamás alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred törzsfőnöke, és Lipták József őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ megbízott parancsnoka, valamint a régióhoz tartozó nyugállományú-klubok képviselői. Az ünnepi műsorban felléptek: Magyar Honvédség Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekara (karnagy: Kovács István őrnagy) és a Kalocsai Mezei Virág Népdalkör tagjai.

1596020465

Fotó: a szerző felvételei