Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közvetlen kommunikáció, folyamatos adatforgalom

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. október 10. 18:12

Bármilyen helyzetben hozzájárul a gyors döntéshozatalhoz az MH Vezetési és Doktrinális Központ megújult vezetési terme, amelyet október 10-én délután Hende Csaba és dr. Orosz Zoltán altábornagy is megtekintett a honvédelmi tárca Balaton utcai épületében.

1595961309

Az MH Vezetési és Doktrinális Központ megújult vezetési termében Hende Csaba honvédelmi minisztert és dr. Orosz Zoltán altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettesét Korom Ferenc dandártábornok, a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke arról tájékoztatta, hogy katasztrófahelyzetben, illetve az országot érő váratlan támadás esetén milyen híradó-informatikai eszközök segítik a Magyar Honvédség munkáját. Mint elhangzott: a haderő folyamatosan készen áll az Alaptörvényben és a honvédelmi törvényben számára meghatározott feladatok végrehajtására, ennek pedig alapvető feltétele, hogy megfelelően lehessen tervezni és vezetni az egyes katonai képességeket. A honvédség esetében mindez az MH Műveleti Vezetési Rendszerében valósul meg békeidőben, különleges jogrend időszakában egyaránt.

A kialakított képességek lehetővé teszik a számítógépes hálózatokon, többféle telefon- és videótelekonferencia-rendszeren keresztül történő kapcsolattartást. A kivetítőkön a vendégek megtekintettek saját fejlesztésű, pilóta nélküli repülőgép fedélzetén elhelyezett – videókamera által sugárzott – képeket, az MH Geoinformációs Szolgálattól érkező időjárási helyzetképet és térképeket, valamint a járműkövető rendszer készítette és a légihelyzetre vonatkozó helyzetképeket.

1595961309

Élőben jelentkezett Afganisztánból Apáti Zoltán ezredes: az MH Kabul Nemzetközi Repülőtér Őr – és Biztosító Kontingens befejezte tevékenységét Kabulban, parancsnokuk videókapcsolaton keresztül jelentett a honvédelmi miniszternek a folyamatban lévő tevékenységekről.

Sándor Zsolt dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka a várpalotai gyakorlótéren települt előretolt harcálláspontról jelentkezett, a most befejeződött Őszi Össztűz 2013 gyakorlatról szólva, amelyen több mint 1400 katona vett részt csaknem kétszáz technikai eszközzel.

1595961309

Szintén jelentést tett a tárcavezetőnek Pölöskei János alezredes a NATO Főparancsnokság Válságkezelő és Műveleti Központjából, Monsból, illetve Fazekas Sándor alezredes a budapesti Hadikikötőben felállított mobil vezetési pontról.

A látogatás végén Hende Csaba a sajtó képviselői számára összefoglalta: a rendszer lényege, hogy egyfelől egyidejű összeköttetést biztosít a központ és az ország, illetve a világ bármely pontjával, illetve figyelemmel lehet követni általa a döntéshozatalhoz szükséges adatokat. A korszerű eszközök segítségével bármilyen helyzetben gyorsan meghozzák a megfelelő döntéseket.

1595961310

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária