Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges technikák az MH Hadikikötőben

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy |  2019. április 19. 16:18

Rohamcsónak, gumicsónak és KD-84 könnyű deszantátkelő készlet kezelői gyakorlatoznak az MH Hadikikötőben. A kéthetes tanfolyamon nehezített körülmények között és éjszaka is helyt kell állniuk a részt vevő katonáknak.

1599201413
A kiképzésért Koch Norbert főhadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) Hadihajós Alosztályának megbízott alosztályparancsnoka felel. A főhadnagy elmondta: huszonhat katona vesz részt az oktatáson, akik a Magyar Honvédség különböző alakulataitól érkeztek az MH Hadikikötőbe, hogy elsajátítsák az említett technikai eszközök kezelését.

1599201413
A képzés helyszíne a Duna, ahol az erős sodrás, a folyamatos hullámzás, a hideg, és mély víz miatt szükség van a tanfolyam folyamatos egészségügyi biztosítására is. Besenyei István százados, az MH 1. HTHE mentőtisztje hangsúlyozta: „A víz huszonötször jobb hővezető és négyszer jobb hőfelvevő képességű, mint a levegő. Az áramló víz hűtő hatása pedig kétszerese vagy háromszorosa is lehet az állóvíznek. Vízbekerülés során ezek a tényezők is sürgetik a mentést, amelyet szükség esetén a folyamatosan készenlétben álló négy mentőbúvár végez."

A mentőtiszt kifejtette továbbá, hogy a hajó előre-hátra bólintó, jobbra-balra billegő mozgása, illetve a nagyobb hullámokon való le- és felsiklás kellemetlen tünetekkel járó utazó betegséget okozhat, amihez éjszakai feladat végrehajtása során hozzájárulhat a látóhatár látványának elvesztése is, amely erős pszichés terhelést is jelent a résztvevőknek.

1599201414
Koch főhadnagy kiemelte: „A tanfolyam célja, hogy a katonák leküzdjék a fizikai, lelki nehézségeket és megszerezzék azt a tudást, amelynek segítségével magabiztosan tudják majd ellátni szakfeladataikat, illetve képesek lesznek a gyors beavatkozásra akár nem várt természeti katasztrófa bekövetkezésekor, például árvíz esetén is."

1599201414
Fotó: Besenyei István százados