Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külszolgálatra készülnek

Szöveg: Sárkány Beáta hadnagy | Fotó: a szerző és Somogyi András törzsőrmester |  2019. december 18. 8:07

Ismét a Balkánra készülnek a katonák a debreceni Kossuth Laktanyában. A többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonáiból álló kontingens november elején kezdte meg a kötelékfelkészítést annak érdekében, hogy az MH KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22. váltásaként márciusban átvehesse a feladatokat Koszovóban.

1596073897

A felkészítés első időszakában többségében elméleti felkészítéseken vettek részt a kontingens katonái. Átfogó tájékoztatást kaptak a koszovói műveleti terület sajátosságaival kapcsolatban, valamint békefenntartói alapfelkészítéseket teljesítettek számos témakörben. Az év végi karácsonyi pihenőt követően a zászlóalj manőverszázadai megkezdik az egyik legfőbb feladatuknak számító tömegkezelési eljárások begyakorlását (Crowd Riot Control- CRC). Felkészültségéről egy zárógyakorlat keretében ad majd számot január végén a kontingens.

1596073897

A Magyar Honvédség katonái a NATO parancsnokság alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő részét képezik, feladatuk a biztonság és a rend fenntartása. A magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Battalion – KTRBN) legfőbb rendeltetése a szabad mozgás biztosítása egész Koszovó területén, illetve a jelenlétfenntartó járőrtevékenység.

A béketámogató feladatok jelentős szerepet játszanak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár életében. A KFOR kötelékében 2000-től vannak jelen az alakulat katonái.

1596073897