Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Légbenjárók” emlékeztek Fehérváron

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. augusztus 5. 18:45

Száz évvel ezelőtt ismét fővárossá lett Székesfehérvár: a repülés fővárosává. Itt szolgált Szentgyörgyi Dezső, a második világháború legeredményesebb magyar pilótája, és itt született meg Rotter Lajos gépészmérnök, repülőgép-tervező és pilóta főműve, a híres Nemere vitorlázógép – idézte fel Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes Székesfehérváron, augusztus 5-én. 

1596017726

Idén százéves a székesfehérvári repülés története. A centenárium alkalmából az Albatrosz Repülő Egyesület kezdeményezésére a Honvédelmi Minisztérium emléktáblát állíttatott Rotter Lajos gépészmérnök, repülőgép-tervező és pilóta emlékére, amit a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete idei, a 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj hőseinek tiszteletére tartott megemlékezésén lepleztek le.

1596017726

A Repülés áldozatainak emlékművénél Juhász József nyugállományú ezredes, az ejtőernyős zászlóalj egykori századparancsnoka köszöntötte az egybegyűlteket, aki beszédében bemutatta az alakulat történetét, amelynek meghatározó szerepe volt a magyar katonai- és sportejtőernyőzés fejlődésében. Ezután Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke méltatta Rotter Lajost, a magyar és a nemzetközi vitorlázórepülés kimagasló egyéniségét, a tehetséges mérnököt, repülőgép-tervezőt és pilótát, aki már középiskolai évei alatt kapcsolatba került a repüléssel. A kitűnő szakember a harmincas évek zseniális repülőmérnöke, két világhírű, Székesfehérváron készült és világcsúcsokat elérő vitorlázó gép, a Karakán és a Nemere tervezője és megépítője volt.

1596017727

Ezt követően Vargha Tamás miniszterhelyettes, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szilády Dezső elnök leplezték le az emléktáblát, amelyet Takács Tamás alezredes, római katolikus tábori lelkész áldott meg.

Az ünnepség végén a honvédség, a honvédelem ügyét támogató szervezetek, a megye és a város vezetése és képviselői koszorúzással emlékeztek meg a 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj hőseiről és a 100 éves székesfehérvári repülés úttörőiről.

1596017727

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária