Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legendáriumai tartják egyben a nemzetet

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. augusztus 29. 9:26

Jurisics Miklós vezérletével a maroknyi kőszegi várvédők hősiességükkel nemcsak Bécset, de az egész keresztény Európát megvédték a hódító Oszmán Birodalom óriási seregétől – szögezte le dr. Holló József nyugállományú altábornagy, miniszteri főtanácsos, a 10. Félhold és telihold – Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozat keretében megtartott megemlékezésen, augusztus 28-án.

1596018930

Dr. Holló József nyugállományú altábornagy beszédében felelevenítve hazánk történelmének egyik legdicsőségesebb haditettét, elmondta: noha egész Európa tudomást szerzett Jurisics és csapata emberfeletti teljesítményéről, akkor még sok fontos részlet nem került nyilvánosságra. Ilyen például – említette a miniszteri főtanácsos – hogy az uralkodó összesen 47 katonát küldött „erősítésként" Kőszegre. Szintén példa nélküli, hogy a törökök az ostrom három hete alatt az összes létező trükköt és ostromlási módszert bevetették – mégis üres kézzel távoztak a vár alól. Az is figyelemre méltó, hogy Jurisics nem csupán a várat, hanem a várost is védte a támadóktól. Dr. Holló József szerint mentálisan ez a diadal alapozta meg a további végvári hadi sikereinket, például Egerben, vagy éppen Szolnokon.

1596018930

„A szív, az odaadás, és az áldozatkészség igen lényeges eleme volt a sikernek. Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter nevében is szeretném megköszönni a kőszegieknek, hogy immár tizedik esztendeje folytatják ezt a szép hagyományt. Az ostromnapok egyszerre emlékeztetnek és tanítanak, ami azért fontos, mert legendáriumai tartják egyben a nemzetet " – hangsúlyozta a miniszteri főtanácsos.

1596018930

A Jurisics Miklós szobránál kialakított emlékhelyen koszorút helyezett el többek között dr. Holló József nyugállományú altábornagy, Könczöl Ferenc alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka és dr. Papp Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatal Társadalmi Kapcsolatok és Honvédelmi Nevelési Igazgatóságának igazgatója.

1596018930

Fotó: a szerző felvételei