Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légi támogatók – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. május 8. 7:07

Egy vadonatúj feladatkör ellátására készültek fel a közelmúltban az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis pilótái. A tevékenység megkezdéséhez egyrészt technikai fejlesztés, másrészt világszínvonalú oktatóállomány, és persze rengeteg munka, tanulás, gyakorlás kellett.

1596013215
A repülőbázis 1. harcászati repülőszázad hadműveleti központjának parancsnoka, Molnár Tibor őrnagy magazinunknak elmondta: a közeli légitámogatási képesség régóta hiányzott a Magyar Honvédségben.

– A Gripenek a megérkezésük óta alkalmasak voltak ugyan a közeli légitámogatási feladatok elvégzésére, de a mostani felkészülés során további fejlesztések is szükségessé váltak. Így többek között a Litening IIIG célfelderítő és -megjelölő konténerek kiegészítése – a ROVER (Remotely Operated Video Enhanced Receiver) képesség elérése céljából – lesugárzó modulokkal. Ennek alkalmazása révén az előretolt repülésirányító laptopján megjeleníthető az a kép, amit a pilóta a Litening segítségével lát, s így még pontosabb és biztonságosabb lehet a földi célpontok felderítése és megsemmisítése. Ez a fejlesztés nem csupán segíti és hatékonyabbá teszi a célravezetést, hanem használatával még inkább elkerülhető a baráti csapatok elleni tűz. Szintén fontos momentum volt a légiutántöltési képességre történő felkészülés. Ez persze nem műszaki fejlesztést jelentett, hiszen a repülőgép eddig is alkalmas volt erre a feladatra, hanem főleg megfelelő kiképzést és begyakorlást. Ugyancsak a kiképzés része volt az éjjellátó készülékkel végrehajtott repülés – sorolta az őrnagy.

A központ parancsnoka rámutatott: bár a feladatok tükrében mindenekelőtt a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) közös harccsoportja számára válhat igazán érzékelhetővé és hasznossá az új képesség, a közeli légitámogatás természetesen más jellegű műveletek céljait is jól szolgálja.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 13-án, pénteken megjelenő számában!)