Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Légiszárazföld” az egyetemen

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. szeptember 25. 19:33

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) Költségvetési Kutatóhely, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtudományi Kutatóműhelye közös szervezésében rendeztek tudományos konferenciát „A földi telepítésű légvédelem és összhaderőnemi műveletek” címmel a napokban, Budapesten, az NKE dísztermében.

1596001129

A rendezvényt prof. dr. Kovács László ezredes, az NKE tudományos és nemzetközi dékánhelyettese, valamint dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke nyitotta meg. Böröndi tábornok a konferencia fő célkitűzéseként az összhaderőnemi gondolkodás kialakítását határozta meg. Mint elmondta: egyik haderőnem sem képes a másik nélkül az összhaderőnemi célkitűzések elérésére, együtt gondolkodásra van szükség, az összhaderőnemi harc megvívása során nincs helye a fegyvernemi sovinizmusnak.

A konferencia előadói között ott voltak voltak az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, az MH ÖHP légierő hadműveleti és kiképzési főnökség, valamint a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred szakértői, akik előadásaikban áttekintették a földi telepítésű légvédelem aktuális doktrinális kérdéseit, valamint a légi műveletek vezetésének és irányításának elveit.

1596001130

A továbbiakban Uwe Clemens vezérkari alezredes, Magyarországra akkreditált német katonai attasé előadásában hazája légvédelmi rakétarendszereinek aktuális helyzetéről, valamint azok fejlesztésének irányvonalairól beszélt, majd a NATO TACEVAL/CREVAL ellenőrzési programokat, illetve a légvédelmi rakéta alegységek ellenőrzésének specifikumait mutatták be. 

A rendezvény zárásaként Sáfár Albert dandártábornok az MH ÖHP légierő haderőnem főnöke hangsúlyozta: hasznos tanácskozáson vannak túl és reméli, hogy a konferencia célkitűzéseit sikerült elérniük.

1596001130


Fotó: NKE