Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légpuskalövészet, menetgyakorlat a nyári szünidőben

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2016. június 6. 17:24

„Nagy felelősség van önökön, hiszen egy olyan projekt elején járunk, ami hosszabb távon meghatározza a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatát. A nyári táborok alkalmával sok diák az itt szerzett élmények, tapasztalatok alapján dönti el, hogy később a katonai hivatást választja, illetve vállalja az önkéntes tartalékos szolgálatot” – mondta Szpisják József dandártábornok, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ (MH KDK) parancsnoka a honvédelmi táborok vezetőinek tartott módszertani felkészítésen.

A dandártábornok június 6-án, hétfőn tett látogatást Mátraházán, a 4. Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központban, ahol kétnapos felkészítést tartanak annak a több mint harminc katonának, akik a nyári honvédelmi táborokat vezetik majd.

Ahogy az MH KDK parancsnoka fogalmazott: sok fiatal számára ez lesz az első alkalom, amikor találkozik a katonákkal, a tábori körülményekkel, itt szerzik meg az első, a honvédség életével kapcsolatos tapasztalatot, benyomást. Ezért fontos, hogy a Magyar Honvédségről kialakított képet tovább építsük.

1596014729

Szpisják József dandártábornok hangsúlyozta: amellett, hogy megismertetik a gyerekekkel a katonai napirend kötöttségét, fontos, hogy pozitív élményekkel, a mindennapi életben is alkalmazható, hasznos tapasztalatokkal gazdagodjanak, és függetlenül később választott hivatásuktól, a honvédelmet saját ügyüknek is tekintsék.

A 14-18 éves korosztály számára szervezett honvédelmi táborok idén Szentendrén, Várpalotán, Hajdúhadházon, Győrben, Tatán, Szentesen, Székesfehérváron, Kecskeméten, és Kaposváron várják a középiskolás korosztály jelentkezését. A diákok kipróbálhatják magukat – többek között – légpuska- és paintball lövészetben, harcászati foglalkozáson, próbára tehetik állóképességüket menetgyakorlatokon, és megismerkedhetnek a katonai testneveléssel.

A Magyar Honvédség célja, hogy a következő években egyre több katonai alakulat helyőrségében kínálhassanak hasznos programot a fiataloknak a nyári szünidőben.

1596014729

Fotó: Rácz Tünde