Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelországban ülésezett a NATO Katonai Bizottsága

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2018. szeptember 30. 15:08

Szombaton Varsóban ülésezett a NATO legmagasabb szintű katonai szerve a Katonai Bizottság (MC). A vezérkarfőnökök évente egyszer találkoznak ebben a kihelyezett formában, hogy a NATO kiemelt stratégiai kérdéseit megvitassák. Az eseményen Magyarországot Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök képviselte.

1599194023
Az értekezletet Sir Stuart Peach légi marsall, a NATO Katonai Bizottságának elnöke vezette. A tanácskozáson részt vett Curtis M. Scaparrotti vezérezredes, a Szövetséges Erők Európai (SACEUR) és André Lanata vezérezredes, a Szövetséges Erők Transzformációs főparancsnoka (SACT), valamint Austin Scott Miller vezérezredes, a NATO afganisztáni kiképző missziójának (RSM) új vezetője.

1599194023
A vezérkarfőnökök tájékoztatást hallgattak meg a szövetséget érintő biztonsági és műveleti kérdésekről és megerősítették elkötelezettségüket a nyugat-balkáni (KFOR) és az afganisztáni (RSM) műveletek iránt, többen további felajánlásokat tettek a feltöltöttségi szint javítása érdekében. Hangsúlyozták a STRATCOM fontosságát és az össztársadalmi megközelítést a tartós béke elérése érdekében. A katonai vezetők megvitatták a Politikai Útmutatás 2019-hez (PG19) elkészített katonai javaslatokat, és újabb ajánlásokat fogalmaztak meg a 2019 közepéig elkészítendő NATO Katonai Stratégia kérdésében, hangsúlyozták az ACT által kidolgozott Strategic Foresight Analysis (SFA) és a Future Framework for Alliance Operations (FFAO) dokumentumok főbb megállapításainak figyelembevételét, a szövetség előtt álló kihívások azonosítása érdekében.

1599194024
A megerősítés, készenléti kezdeményezés, katonai mobilitás szekció során a vezérkarfőnökök támogatták a NATO új készenléti kezdeményezését (NRI), illetve a SACEUR megerősítésről és a hosszú távú elkötelezettségi tervéről (LTCP) bemutatott elképzelését. A szövetség legfelsőbb katonai vezetői végül elfogadták a NATO parancsnoki struktúra (NCS) és a NATO Központ funkcionális felülvizsgálatáról szóló jelentést.

1599194024
Korom Ferenc altábornagy hozzászólásában megerősítette a magyar hozzájárulásokat a szövetség műveleteihez, kiemelve, hogy folytatjuk az afgán biztonsági erők (ANDSF) pénzügyi támogatását 2024-ig. Felhívta a figyelmet a Stoltenberg-Tusk-Juncker közös NATO-EU nyilatkozatra, amely több területen fogalmazott meg együttműködési javaslatokat, így az illegális migráció kérdésében is. Mint mondta, Magyarország támogatja a szövetség megerősítési koncepcióját és az LTCP céljait. Korom altábornagy bejelentette, hogy idén november 6-8-án hazánkban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezik meg az ACT SFA/FFAO munkacsoporti soros ülését. Végül hangsúlyozta elkötelezettségünket az NCS feltöltése és a NATO Központ funkcionális felülvizsgálatának végrehajtása iránt.