Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelországi magyar katonatemetők felújításáról állapodtak meg

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2019. május 13. 9:11

A Kis-Lengyelországi Vajdaság területén található első világháborús hősi temetők felújításáról írt alá megállapodást a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, valamint Kis-Lengyelországi vajdája május 9-én, Krakkóban.

1599202482
Újabb mérföldkőhöz érkezett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM), illetve a Kis-Lengyelországi Vajdaság Hivatalának szakmai együttműködése. A HM HIM parancsnoka, dr. Kovács Vilmos ezredes, illetve Piotr Cwik kis-lengyelországi vajda által aláírt dokumentum értelmében újabb három, első világháborús katonatemető rekonstrukciója történhet meg a vajdaság területén. A 2019 nyarán megkezdődő munkálatok során, közös szakmai együttműködés mellett felújítják a Stróżéban található 131. számú, a Brzozowában található 184. számú és a Paleśnicában található 296. számú katonatemetőket, amely sírkertekben nyugvó hősi halottak többsége magyar honosságú.

1599202482
A HM HIM intézményparancsnoki delegációja a megállapodás aláírását követően koszorút helyezett el az 1914. decemberi krakkói csatának emléket állító Kaim-dombi obeliszknél, valamint a lagiewniki 384. számú hősi temető központi fakeresztjénél. A Krakkó déli részén, a Łagiewniki Isteni Kegyelem szentélye mellett található hősi temetőbe az első világháború alatt az itt található kolostor gazdasági épületeiben működő osztrák-magyar katonai járványügyi kórházban meghalt katonákat temették. A temetőben elhantolt közel 300 főből a 19 magyar katona neve ismert.

1599202482
Fotó: malopolska.uw.gov.pl