Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Lezuhant” a Panair 312-es járata

Szöveg: Sályi Gergő őrmester |  2012. szeptember 18. 12:18

A Panair légitársaság 312-es, Budaörsről Barcelonába tartó charterjáratát ismeretlenek eltérítették. A gép a fedélzetén lévő utasokkal együtt Bécs egyik zsúfolt vasúti pályaudvarára zuhant – szerencsére azonban mindez csak egy harcászati gyakorlat forgatókönyvében szerepelt.

A több mint 1200 áldozatot követelő tragédia után az elöljáró azonnal a nemzeti alárendeltségű fegyveres készenléti szolgálat ellátását rendelte el. A növekvő terrorfenyegetettség kezelése során a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredre kiemelt fontosságú feladat hárult.

Szerencsére a fent említett katasztrófa csupán a képzelet szüleménye, ám ez a hadműveleti helyzet jelentette a győri alakulatnál a napokban megrendezett háromnapos vezetési pont és tűzirányítási rendszergyakorlás szimuláció alapját. A Rába-parti városban ugyanis egy képzeletbeli nukleáris létesítmény köré kijelölt repüléstilalmi zónát kellett a légvédelmi rakétaalegységekkel biztosítani. A gyakorlatot valós repüléssel támogatva hajtották végre.

1595941595

A győri alakulat a háromnapos kiképzési programot a Magyar Honvédség több alakulatával együttműködve hajtotta végre. A feladatban érintve volt a veszprémi MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, a légi célokat szimuláló Jak-52 típusú repülőgépeket biztosító MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, valamint a gépeknek le- és felszállóhelyként szolgáló MH Pápa Bázisrepülőtér is.

Az ezred feladatba bevont alegységei a laktanya gyakorlóterén telepítették technikai eszközeiket. A gyakorlat végrehajtása során a katonák úgynevezett vegyes légvédelmi rakétacsoportosításban tevékenykedtek, hiszen mind az önrávezetés elvén működő MISTRAL rakéták, mind pedig a félaktív önrávezetésű KUB rakéták kezelőszemélyzete tüzelésre készen várta az „illetéktelen behatolókat".

1595941596

A légvédelmi rakéta- és radaralegységekkel végrehajtott rendszergyakorlat jó eredménnyel zárult, hiszen a fiktív vagy szimulált találatok száma azt mutatta, hogy a „betolakodóknak" esélyük sem lett volna a győri katonákkal szemben.

Fotók: Gulyás Attila őrmester