Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőttek a sajtótájékoztatón

Szöveg: Galambos Sándor |  2014. május 21. 9:27

Puskalövéssel kezdődött az első Hadi Kulturális és Military Fesztivál előkészületének végét bejelentő sajtótájékoztató május 20-án, kedden Kecskeméten, a város szívében található bevásárlóközpont tetőteraszán. A hétvégén megrendezendő háromnapos rendezvény központi témája az első világháború kitörésének századik évfordulója lesz.

A térség legnagyobb szabadidős military- illetve sportrendezvényét tartják május 23-a és 25-e között az Izsák melletti Biczó-birtok 120 hektáros területén. A rendezők több mint hétszáz közreműködővel számolnak, számos nyugat-európai országból is számítanak vendégekre. A HM Zrínyi Nonprofit Kft. népszerű kiadványaival, szimulátoraival várja az érdeklődőket, a katonai pályáról, a szerződéses katonákkal szemben támasztott követelményekről és az önkéntes műveleti tartalékosi szolgálat feltételeiről pedig az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársai adnak majd tájékoztatást.

1595972405

A rendezők több mint hétszáz közreműködőre számítanak

A főszervező, Kovács Imre a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a háromnapos rendezvény pénteken kétszakasznyi vállalkozó kedvű jelentkező „sorozásával" kezdődik. A hétvége a hősök napja, a magyar honvédelem napja és a nemzetközi gyereknap jegyében zajlik majd, ami egy – éjszakai zenei programokkal színesített − fergeteges családi programot jelent.

A rendezők megpróbálnak szakítani a megszokott, feszes katonai hagyományokkal, céljuk közelebb hozni a civilekhez ezt a sokszor titokzatos, olykor túlmisztifikált vagy akár félelmet keltő világot. Szeretnék, ha a rendezvény látogatói szórakozva nyernének bepillantást az eddig nem ismert kulisszatitkokba, hogy közelebb kerüljenek a haza védelmének értékeihez, megismerjék a haditechnikákat és a korábbi hadieszközöket − a nomád íjaktól a légvédelmi rakétákig.

Az időjósok szerint a hétvégén kiváló májusi időjárásra van kilátás, így a péntek délután 15 órától nyíló fesztiválra a „megtelt" tábla kihelyezéséig mindenkit szeretettel várnak. A szervezők a rendezvényre regisztrációhoz kötött ingyenes belépést biztosítanak a magyarországi fegyveres és egyenruhás szervezetek, a Magyar Honvédség, a rendőrség és a katasztrófavédelem tagjai számára. Regisztrálni a rendezvény honlapján, a „Regisztrálj itt"  fülre kattintva lehet. A https://www.facebook.com/hmfest.hu weboldalon pedig a
fesztivállal kapcsolatos legfrissebb információk olvashatók.

1595972405

Célegyenesbe ért a fesztivál előkészülete, amit Kun Attila, a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesületének vezetője puskalövéssel jelzett