Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lovcsen elfoglalása

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. január 18. 18:09

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

1596007269

A Népszavában Höfer altábornagy, a vezérkar főnökének helyettese tudósít a montenegrói helyzetről: „Berane ellen előnyomuló oszlopaink újra több magaslatról vetették vissza a montenegróiakat és elérték Biocsát, Ettől a helységtől északra a Lim keleti partját megtisztítottuk az ellenségtől. A csapatok, amelyeknek a magaslatokon egy méternél magasabb hóval, kell küzdeniük, kiválóan működnek. A Taráná1 tüzérségi tevékenység és csatározások. Montenegró délnyugati határán a harcok tartanak."

A lap egy másik számában olvashatjuk: „A Lovcsent elfoglaltuk. Hősies gyalogságunk a nehéz tüzérséggel és a haditengerészettel remek együttműködésben, háromnapi kemény harcban, legyőzte az ellenség elkeseredett ellenállását és a télies Karszt-hegység mérhetetlen nehézségeit és elfoglalták a tengerből sziklafalként 1780 méternyi magasságban kiemelkedő, a védelemre évek óta berendezett Lovcsent. Huszonhat löveget, közötte két 12 centiméteres ágyút, két 15 centiméteres modern mozsarat és két 24 centiméteres mozsarat, azonkívül lövőszert, puskákat, élelmiszert és ruhakészletet zsákmányoltunk."

A Pesti Hírlap Enver basa hadügyminiszter jelentését közli a Dardanella frontról: „Isten segedelmével Szedil Bahrból is elűztük az ellenséget. A három nap óta előkészítet és tegnap délután támadásunkkal megkezdődött ütközetről még nem érkezett részletes jelentés. Csak annyit tudunk, hogy csapataink megszállták a háboru előtt Szedil Bahrná1 és Tekeburnunál megásott összes lövészárkokat. Már a centrumban történt előrenyomulásunk kilenc ágyu zsákmányolását eredményezte. Az ellenség nagy haditáborai a sátrakkal és azok tartalmával együtt kezünkbe kerültek. Tüzérségünk elsülyesztett egy ellenséges szállítóhajót, amely csapatokkal volt tele. Az óriási zsákmányt még nem számlálhattuk össze. Az ellenség veszteségeit igen nagyra becsülik. Egyik repülőgépünk támadása folytán egy harmadik ellenséges repülőgép (Farman-tipusu kétfedelű) Szedil Bahrná1 égve lezuhant."


(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)