Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ludovikás hagyományok őrei

Szöveg: Snoj Péter |  2015. június 6. 12:43

A napokban hivatalosan is bemutatkozott a Ludovika Huszár Díszszakasz. Az ősi ludovikás hagyományokat szem előtt, és magára nézve kötelezőnek tartó csoport ugyan nem önálló alakulat, mégis különleges alegységnek számít a Magyar Honvédségben.

A Ludovika Fesztiválon debütált a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesület Ludovika Huszár Díszszakasz Szakosztálya, amelynek létrehívója dr. Gál András Levente, az egyetem díszpolgára volt. Elgondolása szerint az egykori Ludovika Akadémia hagyományait meg kell őrizni, tovább kell örökíteni a következő generációk számára is.

1595995206

Mint dr. Horváth Tibor ezredes, az egység parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a díszszakasz megalakításával egyrészt azon magyar katonák előtt kívántak fejet hajtani, akik a száz évvel ezelőtti Nagy Háború harcaiban estek el. Emellett szeretnének megemlékezni arról is, hogy a Ludovika épületei újra a magyar tisztképzést is szolgálják. Ennek szellemében a díszszakasz a budapesti 1. Honvéd Huszárezred 1914-ben rendszeresített egyenruhájának és fegyverzetének viseletével tiszteleg a múlt hősei előtt.

1595995206

„A ruházatot, a felszereléseket, valamint a lószerszámokat különböző pályázatok segítségével szereztük be" – idézte fel a kezdeteket az egység parancsnoka, akitől megtudtuk azt is, hogy a huszárok társait, a lovakat pedig a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok támogatásaként kapták.

1595995206

„A szakasz tagja csak úgy lehet bárki is, ha – akár civil, akár katonai – jogviszonyban áll az egyetemmel" – mondta az ezredes, hozzátéve: ezen felül különböző megmérettetések sora vár a jelentkezőkre. Mint a parancsnok fogalmazott: már a kezdetekkor sem „nullkilométeres" lovasokat kerestek, hanem olyanokat, akik rendelkeztek a megfelelő alapokkal. „Elméleti és gyakorlati vizsgákon egyaránt jól kell szerepelni. Alapvető elvárás például az úgynevezett A2-es, díjlovagló vizsga letétele"
– emelte ki Horváth Tibor.

1595995206

A díszszakasz létszáma jelenleg tizennégy fő, de természetesen folyamatosan lehet jelentkezni a különleges egységbe. Ugyanígy a kiképzések is folyamatosak, minden kedden és szerdán, tanítás után, Csömörön gyakorolnak a tagok. Ezen felül legalább havi két alkalommal végzik el a felszerelések és lószerszámok karbantartását.

1595995207

„A fő cél, hogy részt vegyünk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem különböző rendezvényein, de természetesen készülünk az állami ünnepségeken való díszelgésre is" – összegezte a díszszakasz terveit Horváth Tibor ezredes. Ezeken túl az alegység örömmel vesz részt különböző hagyományőrző eseményeken is. „Nemsokára például Bábolnán rendezik meg a huszár hagyományőrzők nemzetközi seregszemléjét. Ezen mi is jelen leszünk" – árulta el a díszszakasz parancsnoka.

1595995207

Fotó: Ludovika Huszár Díszszakasz