Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magasabb szintű stratégiai gondolkodásra van szükség

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. szeptember 10. 7:00

A katonai felsővezetőknek egy magasabb szintű stratégiai gondolkodást kell elsajátítaniuk, amelynek része a vélemények ütköztetése és az ország, illetve a Magyar Honvédség érdekeinek szem előtt tartása – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök szeptember 9-én kedden, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felsővezető-képző tanfolyamán.

1595978476

Benkő vezérezredes a kurzuson részt vevő tizennégy katonához szólva kifejtette: a honvédség jelenlegi, nehéz anyagi helyzetén is segíthet, ha a vezetők képesek stratégiailag fontos kérdéseket megfogalmazni, és megtalálni rájuk a megfelelő válaszokat.

Mint rámutatott, az idei NATO-csúcson új hangot ütöttek meg a szövetséges államok képviselői: az ukrajnai konfliktus miatt ugyanis megváltozott például hazánk, a térség, sőt egész Európa biztonsági környezete, így indokolt a védelmi képességek megerősítése, a honvédelmi költségvetés növelése és az elavult haditechnika megújítása, vagy pótlása.

1595978476

A vezérkarfőnök felhívta a figyelmet arra, hogy a honvédség a szűkebb költségvetés ellenére nem veszített további fegyvernemi képességeket, nem zártak be laktanyákat, és a katonai szervezeteknél nem voltak megszorításokból adódó elbocsátások sem, mindemellett a NATO-minősítéseken a magyar katonák rendre jól szerepelnek. Ezekért az erőfeszítésekért elismerés és köszönet illeti a katonákat és minden honvédségi alkalmazottat.

Benkő Tibor az eredmények között megemlítette a nyolc év után végrehajtott éles légvédelmi rakétaindítással egybekötött harcászati gyakorlatot, a kiváló missziós szerepvállalást, az újabb speciális, úgymint a NATO által akkreditált JTAC, C-IED képességek megteremtését, megemlítette az önkéntes tartalékosok létszámának növelését, az utóbbi évek katasztrófahelyzeteiben nyújtott honvédségi szerepvállalást, illetve a Gripen-pilóták repült óraszámának emelkedését. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy míg 2010-ben ez a szám csak 1309 óra volt, addig tavaly már elérte az 1800 órát.

1595978476

A vezérkarfőnök sikerként említette továbbá, a hosszú évek óta húzódó harmadik 3D-s radar sikeres telepítését.

A missziós műveletekkel kapcsolatban azt mondta, hogy az eddigi ambíciószint mellett, jelenleg 655 magyar katona szolgál külföldön. A legtöbben Koszovóban teljesítenek szolgálatot, ezután következik Afganisztán , majd Ciprus.

A tizenegy hónapos Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyam évnyitóját szeptember 1-én tartották. A kurzuson részt vevő 14 ezredes között egy külföldi, kínai katona is helyet foglal.

1595978477

Fotó: Tóth László