Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonai delegáció utazott első világháborús lengyel csataterekre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 10. 18:25

Magyar katonai delegáció utazott Lengyelországba, hogy első világháborús csatatereket keressen fel – közölte a Honvédelmi Minisztérium december 10-én, kedden az MTI-vel.

A minisztérium közleménye szerint Limanova és Gorlice városában folytatnak tárgyalásokat, amelyek jelentős helyszínei az első világháborús magyar hadtörténelemnek. Limanova térségében 1914. december 11-én sikerült megállítani az orosz előrenyomulást, Gorlicenél pedig 1915 májusának első napjaiban törték át az orosz védelmet a monarchia erői.

A delegáció vezetője Kun Szabó István dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka. A kiutazók között vannak a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának szakemberei, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka és munkatársai.

A küldöttség a térség több katonatemetőjében is lerója kegyeletét a hősi halott magyar katonák sírjánál, és egyeztető tárgyalásokat folytat mindkét város polgármesterével a „nagy háború" jövőre esedékes centenáriumáról – olvasható a Honvédelmi Minisztérium közleményében.