Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar oktató az osztrák kiképző központban

Szöveg: MH Béketámogató Kiképző Központ |  2020. február 5. 8:19

Immár ötvenhatodik alkalommal tartották a Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyamot (Hostile Environment Awareness Training– HEAT) az Osztrák Szövetségi Hadsereg Nemzetközi Kiképző Központjában (Österreichisches Bundesheer, AUTINT). A felkészítés egyik oktatója az MH Béketámogató Kiképző Központban szolgálatot teljesítő Fábián Gábor zászlós volt.

1596075750

A január 25-én véget ért egyhetes tanfolyam az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kelet-ukrajnai megfigyelő missziójába induló megfigyelőket és a háttértámogatást biztosító munkatársakat készítette fel jövőbeli feladataik ellátására. A tanfolyam célja az volt, hogy a résztvevőkben kialakuljon egyfajta önvédelmi mechanizmus, amely veszélyhelyzetek során segíti a túlélésüket.

A felkészítés első napjaiban elméleti előadásokon sajátították el az angol nyelvű rádiós hírváltás szabályait, az improvizált robbanóeszközök, aknák elleni védelem, valamint a személyi kimentés-kimenekítés alapjait. Megtanulták a térkép és a GPS használatát, valamint felfrissítették az újraélesztéssel, a törésrögzítéssel és a vérzéscsillapítással kapcsolatos egészségügyi ismereteiket.

A felkészítés komplex gyakorlati foglalkozással ért véget, amely során a hallgatók térképes navigálással járőröztek, miközben különböző állomásokon kellett helytállniuk: megfigyelőpont üzemeltetése, elsősegélynyújtás, legális-illegális ellenőrző-áteresztő ponton való áthaladás, tárgyalás helyi vezetőkkel, médiakezelés, híradóközpont üzemeltetése volt a feladat.

A tanfolyamra érkeztek hallgatók az Amerikai Egyesült Államokból, Észtországból, Finnországból, Georgiából, Kanadából, Mongóliából, Németországból, Svájcból, Svédországból, Szlovákiából és Ukrajnából, míg az instruktori csoport az AUTINT saját állománya mellett 1-1 belga, holland és magyar oktatóból állt.

Címkéktanfolyam