Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szimulációs kiképzés és bemutató Várpalotán

Szöveg: Schäffer Mónika hadnagy | Fotó: Pintér László |  2020. február 5. 7:05

Tavaly ősszel a „Train the Trainer”- „Képezd a kiképzőt” elnevezésű képzéssel készítették fel az MH Bakony Harckiképző Központ katonáinak első csoportját a Carl Gustaf M4 páncéltörő fegyver kezelésére a gyártó cég oktatói. A program folytatásaként, január végén, négy napban ismerkedtek meg a fegyverrendszer szimulátorával a katonák.

1596075741

A kiképzési rendezvényen a SAAB cégcsoport oktatói a fegyverhez tartozó szimulátort is magába foglaló GAMER rendszer általános bemutatóját tartották meg.

A szakmai napon – melyen a Magyar Honvédség kiképzési szakemberei vettek részt – Horváth Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága kiképzési csoportfőnöke kiemelte: a XXI. századnak megfelelő mérnöki zsenialitást és képességeket ötvöző korszerű fegyverrendszerek kezeléséhez a felkészítés során fontos használni a kiképzéstámogató rendszereket is.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során beérkező új generációs haditechnikai eszközök kezelésének elsajátítását új kiképzési filozófia is jellemzi. Ehhez hozzátartozik a különböző szintű és rendeltetésű szimulációs rendszerek használata is. Segítségükkel a  kiképzési célokat  könnyebben és költséghatékonyabb módon lehet megvalósítani, mint a korábban használt módszerekkel.

A GAMER szimulációs rendszer elemeit a SAAB cég mobil kiképző csoportjának tagja, Hans Linghman mérnök mutatta be, aki a svéd szárazföldi csapatok kiképzési területén húsz év tapasztalattal rendelkezik. A tájékoztatót követő dinamikus bemutatón az Ellenerő Század  katonái valóságot megközelítő helyzetben, élő szimulációval, objektumon való rajtaütést mutattak be a GAMER készlet elemeinek – a sugárvető, a mellény és a kézigránát – segítségével.  Az élő szimuláció hatékonyságát a szenzorokkal és rádiókommunikációs eszközökkel rendszerbe foglalt gyakorlatvezető informatikai rendszer biztosítja, ezzel megteremtve a realisztikus kiképzési körülményekre jellemző hatásokat.

A szakmai nap dinamikus részét a Magyar Honvédség Parancsnokság parancsnokhelyettese, dr. Böröndi Gábor altábornagy is megtekintette.

GALÉRIA