Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország az első világháborúban

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. március 27. 11:44

Kétfordulós történelmi vetélkedőt rendezett a Budavári Önkormányzat és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) az első világháború kitörésének centenáriuma alkalmából. A versenyt lezáró gálaműsort és az ünnepélyes eredményhirdetést március 26-án, csütörtökön tartották a HM HIM márványtermében.

A Budavári Önkormányzat és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum az első világháború kitörésének centenáriumán történelmi vetélkedőt hirdetett a kerületi iskolák számára. A versenyre tíz iskolából negyvennyolc csapattal százhetvennyolc diák jelentkezett.

1595990178

A verseny első fordulójának felkészítőjeként a diákok a Lajta Monitor Múzeumhajóra látogattak el, az első forduló eredményének kihirdetésekor pedig a Tabáni Kinotékában és a Petőfi Sándor Gimnáziumban tekinthették meg a Nyugaton a helyzet változatlan című filmet.

1595990178

A második fordulót lezáró díjátadón dr. Kovács Vilmos ezredes köszöntötte a diákokat. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka kiemelte: az oktatásban kevesebb hangsúlyt kap az első világháború korszaka, holott az első világégés nagyobb áldozatokat követelt Magyarországtól, mint a második.

1595990178

A díjátadóra színes gálaműsorral készültek a környező iskolák növendékei. A zenés-verses műsorban helyet kaptak első világháborús katonadalok, versek, hadinaplók és korabeli újságcikkek is.

A versenyen legjobban teljesítő csapatok – a Budavári Önkormányzat felajánlásának köszönhetően − háromnapos kiránduláson vehetnek részt melynek során az első világháború egyik legjelentősebb, magyar vonatkozású helyszínét, a Doberdó-fennsíkot keresik fel.

1595990178

A vetélkedőn két korosztályban lehetett indulni. A 10−14 év közötti kategóriában a Batthyány Lajos Általános Iskola „Batyisok" csapata végzett az első helyen, a 14−18 év közöttieknél pedig a Szent Gellért Gimnázium „Salátabab" csapata volt a legeredményesebb.

1595990179


Fotó: Jándi István