Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország világos tervvel rendelkezik a védelmi költségvetés teljesítésére vonatkozóan

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. február 16. 13:05

Magyarország azon kevés NATO-tagországok között van, amelyek világos tervvel rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy 2026-ig megvalósuljon korábbi vállalásuk, vagyis védelmi kiadásaink elérjék a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékát – jelentette ki Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes február 16-án, csütörtökön Brüsszelben, a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozása alatt magyar újságíróknak nyilatkozva.

Elmondta, hogy Magyarország megérti az új amerikai vezetés elvárását az igazságosabb teherviselésről és hozzátette, hogy hazánk mindent megtesz annak érdekében, hogy 2026-ra elérje a 2 százalékot.

Kiemelte, Magyarország elkötelezett a keleti NATO-tagállamok védelme mellett. Ennek bizonyítéka, hogy idén magyar katonák három hónapon keresztül egy század részvételével kiképzést végeznek Észtországban.
Elmondta, az észak-atlanti szövetség a térség védelme érdekében mintegy 4 ezer katonát telepít még tavasszal a három balti országba és Lengyelországba a keleti szolidaritás jegyében. A NATO tevékenysége védelmi jellegű, ugyanakkor a párbeszédet Oroszországgal folytatni kell – tette hozzá.

1596027675

Arról tájékoztatott, hogy a keleti fenyegetésre adott sikeres válaszok mellett a NATO a délről érkező veszélyek kezelését is előtérbe helyezi. A szövetség az illegális migráció mellett terrorizmus megfékezésére helyezi a hangsúlyt, amellyel kapcsolatban James Mattis, amerikai védelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy csírájában kell elfojtani az iszlám radikalizmust.
Elmondása szerint a nemzetközi terrorizmus, kiemelten az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni fellépés részleteit csütörtökön délután tekintik át a védelmi miniszterek.

Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni harc és a béketeremtés mellett, amelynek bizonyítéka, hogy jelenleg is 150 magyar katona teljesít szolgálatot Irak területén a koalíció részeként – hangsúlyozta a honvédelmi államtitkár.

Fotó: nato.int