Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországon tárgyaltak a NATO légügyi döntéshozói

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2015. június 18. 7:05

Budapesten rendezték idén a NATO Légügyi Szabványosítási Bizottságának kihelyezett ülését. A kétnapos konferencia során a résztvevők áttekintették a szövetségre vonatkozó légügyi szabványokat. 

1595995860

A kihelyezett bizottsági ülés célja a légügyhöz kapcsolódó NATO-standardek kidolgozása, illetve az ezek nemzeti elfogadtatásával kapcsolatos aktuális helyzet áttekintése: a Budapesten összeült grémium a NATO struktúrájában a legfelsőbb szintű szervezet a légügyi szabványosítás területén.

Mint Nosza Vilmos ezredes a honvedelem.hu-nak elmondta, a testület elsődlegesen az alá beosztott munkacsoportok munkáját hivatott koordinálni, illetve ezek munkájáról hoz döntéseket. „Évente három ülést tart a bizottság, ezek közül egy az úgynevezett away meeting, amelyet Brüsszelen kívül tartanak" – tudtuk meg az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Doktrínakidolgozó és Szabályzatfejlesztő Osztályának vezetőjétől. „Ennek az az előnye, hogy a bizottság tagjai – a légügy egyes területeinek szakemberei – jobban megismerik a fogadó országot, annak pedig alkalma nyílik az alaposabb bemutatkozására. Így történt ez idén is, amikor a budapesti ülések mellett a vendégek megismerkedhettek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis és a magyar légierő működésével."

1595995860

Mint az ezredes rámutatott, a bizottság elsősorban a további haladási irányt jelöli ki a szakértői munkacsoportoknak: utóbbiak beszámolói alapján tájékozódnak a szabványfejlesztés, -elfogadás irányairól, és koordinációs tevékenységet hajtanak végre a folyamatban lévő ügyekben. Ennek keretében meghallgatják a munkacsoport-vezetők által tett javaslatokat, és ennek alapján döntést hoznak azt illetően, mely dokumentumokat terjesztik fel jóváhagyásra a döntéshozó szerveknek, illetve abban is határoznak, milyen projekteket vigyenek tovább a szakértők.

Kérdésünkre Nosza Vilmos eredményesnek értékelte az idei budapesti ülést.

1595995860

Fotó: MH KDK / Rácz Tünde

Címkéklégierő