Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Majd ha fagy!

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. február 11. 11:56

Jég alatti merülésre készülnek a szolnoki MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj búvárai. Folyamatosan böngészik a meteorológiai előrejelzéseket, nagyon várják már az igazi telet, a kemény hideget. Bíznak benne, hogy február utolsó heteiben végre befagy a Holt-Tisza.

1595949044
Jégátkelők létesítésére és üzemeltetésére, a csapatok befagyott folyón történő átkelésének biztosítására: jég alá merülésre készülnek a szolnoki könnyű vegyes zászlóalj búvárai. Ezeket a speciális képességeket nem lehet laktanyai körülmények közt modellezni, a tanteremben, az alakulótéren vagy a medencében elsajátítani.

A hideg vízi merülés gyakorlásához igazi télre, dermesztő hidegre és befagyott folyóra van szükség. Bár az elmúlt másfél évtized tapasztalatai azt mutatják, hogy ilyen, a kiképzés szempontjából ideális időjárással csak két-háromévente lehet számolni, a katonai búvárok most mégis abban bíznak, hogy az elmúlt évhez hasonlóan, idén februárban is befagy majd a Holt-Tisza laktanya melletti szakasza. A hideg vízi merüléshez szükséges felszereléseik, technikai eszközeik karbantartását és javítását már elvégezték, már csak azokra a „remek", hideg napokra várnak.

A zászlóaljnál felderítő- és mentőbúvárok teljesítenek szolgálatot, a szórend pedig ebben az esetben nagyon fontos – mondja felszerelésének rendezgetése közben Smirer Tamás törzsőrmester, első osztályú búvár, a műszaki búvárok egyik rajparancsnoka, a februárra tervezett hideg vízi merülés vezetője.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 15-én, pénteken megjelenő számában!)