Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Márton-napi istentisztelet

Szöveg: Tóth Andrea |  2014. november 14. 7:14

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának katonái, védőszentjükre, Szent Mártonra emlékeztek november első hetében.

1595982613

Védőszentjük napja alkalmából a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj több mint száz katonája  a debreceni helyőrségi zenekar kíséretében menetelt a Kossuth laktanyától a Böszörményi úton található Megtestesülés Templomba.

Az ünnepségen felolvasták Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök a fegyvernemi nap alkalmából írt köszöntő levelét.

1595982613

A rendhagyó istentiszteleten Szentesi Csaba őrnagy, a Bocskai-dandár görögkatolikus tábori lelkésze példabeszédben hangsúlyozta a szeretet és a barátok fontosságát.

Dominek Attila alezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott felderítő főnöke ünnepi beszédében elmondta: a katonai tevékenység fontos része a felderítő munka. Hozzátette: a zászlóalj katonái egész évben kimagaslóan teljesítettek a gyakorlatokon.

1595982614

Az istentiszteleten dr. Bíró László katolikus tábori püspök beszélt Szent Márton legendájáról, illetve hangsúlyozta, hogy Márton alakja hozzátartozik az európaisághoz. A püspök kiemelte, hogy Márton a csend embere volt, és ezzel együtt igaz értékeket képviselt.

Márton neve összeforr a katonai hivatással, hiszen 15 éves korában apja kívánságára húzott egyenruhát. Katonaévei alatt magatartása, szolgálatkészsége és elhivatottsága példamutató volt társai számára. Ezen erények birtokában válhatott a felderítők védőszentjévé.

1595982614

Fotó: Szalka Miklós őrvezető