Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második világháborús robbanótestek kerültek elő az Erzsébet téren

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. július 24. 14:33

Mintegy száz kilogrammnyi, különböző típusú második világháborús robbanótest került elő földmunkák során az V. kerületi Erzsébet téren szerda délelőtt. Az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei elszállították a veszélyes szerkezeteket a helyszínről.

Érdeklődésünkre Gajdos Milán hadnagy, az alakulat kommunikációs munkatársa elmondta: a robbanótestek az óriáskerék közelében, zárt építkezésen kerültek elő földmunkák során, a tűzszerész járőr rendőrségi bejelentésre ment ki a helyszínre. Itt először egy 152 milliméteres szovjet rombológránát került elő, majd egy német csőrobbantó töltet, így részletes keresés indult utóbbiak közvetlen környezetében. Ennek során mintegy száz kilogrammnyi összsúlyban találtak különböző második világháborús robbanóeszközöket, illetve egy maradványt is.

1599206434

A keresés idejére a rendőrség először egy 50 méteres sugarú kört zárt le a gyalogosforgalom elől, majd a tilalmat később az egész térre kiterjesztették. Miután a tűzszerészek megállapították, hogy az összes eszköz szállítható, a robbanótesteket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére vitték későbbi megsemmisítés céljából. A korábban elrendelt, a gyalogosforgalmat érintő korlátozást feloldották.

Fotó: archív