Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meg kell becsülni azokat, akik a hazát szolgálják

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. szeptember 9. 10:21

Zrínyi Miklós minden magyar katona számára megmutatta, mit kell tennie annak, aki a hazáját védi − hangsúlyozta Hende Csaba honvédelmi miniszter szeptember 8-án, Szigetváron.

1595959554

A szigetvári Zrínyi-emlékünnepség zárórendezvényén mondott beszédében a tárcavezető leszögezte: „Zrínyi példája addig fog visszhangozni az emlékezetünkben, amíg lesz magyar ember, aki szereti a hazát és hisz abban, hogy összetartozunk". A tárcavezető szerint Zrínyi Miklós „azért tette ki magát a halálos erőpróbának, mert meg kellett védenie a hazát."

„Nem a szigetváriak rombolták le a törökök hódító gépezetét, de hogy nagy kárt tettek benne, az biztos. Nem szabad elfelednünk azokat soha, akik azért harcoltak, hogy az utánuk jövő nemzedékek is magyarként élhessenek itt. Meg kell becsülni azokat napjainkban is, akik hazánkért hűségesen és állhatatosan szolgálnak" – mondta a honvédelmi miniszter.

1595959555

Az ünnepségen Hende Csaba koszorút helyezett el Zrínyi Miklós szobránál.

A három és fél napos hagyományőrző rendezvény kegyeleti megemlékezések és koszorúzások sorozatával kezdődött, majd a várba kilátogatók különböző hagyományőrző csoportok bemutatóit (például Egri Vitézlő Oskola, Nádasdy Bandérium, Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület, Siklósi Sárkányos Lovagrend), valamint ostromjátékokat is láttak. Mindezek mellett az érdeklődők megismerkedtek a végvári vitézek tábori életével is, és meghallgatták a „Zrínyi 1566" című rock-musicalt.

Érdekesség, hogy a Zrínyi-emlékünnepség gondolatát legelőször Kölcsey Ferenc vetette fel a mohácsi csata 300. évfordulóján, 1826-ban. Az ötlet folyományaként a város 1833 óta minden évben többnapos ünnepségsorozattal emlékezik meg Zrínyi Miklós és katonái hősiességéről, bátorságáról.

1595959555

Fotó: a szerző felvételei