Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összehangolt tálib támadás az afgán nemzetbiztonsági hivatal tartományi parancsnoksága ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 9. 10:38

Tálib öngyilkos merénylők összehangolt támadást intéztek szeptember 8-án, vasárnap délután az afgán Nemzetbiztonsági Igazgatóság (NDS) Vardak tartományi parancsnoksága ellen. A merényletben a támadókon kívül életét vesztette a parancsnokság négy fegyveres őre, sokan megsebesültek – közölték hivatalos forrásból.

A helyi rendőrség és a tartományi kormány tájékoztatása szerint egy öngyilkos merénylő fölrobbantott egy robbanóanyaggal megrakott Mazda kisteherautót a parancsnokság kapujánál. Ezután öt másik, kézifegyveres támadó megpróbált bejutni az épületegyüttesbe. A biztonságiak tűzharcban mindegyiküket lelőtték.

A sebesültek számáról ellentmondásos értesüléseket közöltek. A rendőrségi szóvivő azt mondta, 17 civil sebesült meg, más források szerint több tucatnyi a sebesült, számuk akár a 150-et is elérheti.

A merénylet helyszíne Maidansar, Vardak tartomány székhelye volt, amely mindössze 40 kilométerre van Kabultól, az afgán fővárost Dél-Afganisztán legnagyobb városával, Kandahárral összekötő út mentén.

Azóta, hogy megkezdődött az Afganisztánban állomásozó külföldi erők kivonása, az NDS egyre gyakrabban célpontja a tálibok merényleteinek.

Idén év elején Kabul központjában érte támadás a biztonsági szerv ottani létesítményét, tavaly év végén pedig öngyilkos merényletben súlyosan megsebesült Aszadulla Hálid, az NDS első embere, aki számos műtéten esett át, és jelenleg is az Egyesült Államokban van gyógykezelésen.