Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerb fegyverzetellenőrök Tatán

Szöveg: Benei Péter alezredes |  2013. szeptember 9. 11:42

A európai bizalom- és biztonságerősítő intézkedések (CSBM) 2011. évi bécsi dokumentumát kiegészítő magyar−szerb kétoldalú megállapodás alapján négyfős szerb fegyverzet-ellenőri csoport hajtott végre úgynevezett értékelő látogatást Tatán szeptember 4-én. Másnap Budapesten került sor a kétoldalú megállapodást értékelő éves találkozóra.

1595959556

Tatán, az MH 25. Klapka György lövészdandárnál az értékelő látogatásra érkező szerb csoportot és az MH Vezetési és Doktrinális Központ Fegyverzet-ellenőrzési Osztály kísérőcsoportját Benda László ezredes, parancsnokhelyettes köszöntötte, majd a dokumentum előírásainak megfelelően megtartotta tájékoztatóját az alakulat történetéről, szervezeti felépítéséről, alárendeltségéről, feladatairól, a rendszeresített technikai eszközökről és az aktuálisan végrehajtott kiképzési tevékenységről. Ezután válaszolt a szerb delegáció által feltett kérdésekre.

Az értékelőcsoport a dandár gyakorlóterén megtekintett egy századszintű összekovácsolási kiképzést, majd a lőtéren egy harcjárműves "iskolalövészetet". A szerb csoport mindkét helyszínen lehetőséget kapott arra, hogy beszélgessen a feladatokat végrehajtó katonákkal.

1595959556

A laktanyában a szerb csoport bepillantást nyerhetett a dandár mindennapos tevékenységébe: tagjai láthatták az aktuális harc- és gépjárműjavításokat, karbantartási munkálatokat, valamint az aznap bevonult több száz tartalékos kiképzésének egy részletét. A műhelyek és a telephelyek után a szabadtéri sportpályák bemutatása következett.

A látogatás végén a csoport parancsnoka értékelésében elégedettségét fejezte ki a látottakkal, hallottakkal kapcsolatban, kiemelve a látogatás nyitott, közvetlen légkörét, hangsúlyozva a dandár állományának nagyszerű felkészültségét. Kijelentette, hogy az értékelőcsoport sikeresen végrehajtotta feladatát és megbizonyosodott arról, hogy a Magyarország által szolgáltatott adatok minden tekintetben megfelelnek a valóságnak.

1595959556

Fotó: a szerző felvételei