Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenegyből 11!

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. szeptember 9. 13:50

A rakéta a másodperc tört része alatt hatalmas lángcsóva és füst kíséretében hagyja el az indítóállványt, és mire a jellegzetes hanghatások elérnek hozzánk, a légi cél már fekete füstpamaccsá változott. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái a Balti-tenger partján élesben mutathatták meg: mit is tudnak valójában.

1595959558
A győri katonák sikeresen hajtották végre a Lendülő Kard 2013 nevet viselő légvédelmi rakéta harcászati gyakorlatot a lengyelországi Ustka lőterén. A Magyar Honvédség egyik legnagyobb szabású hadgyakorlatának éleslövészeti napján összesen nyolc kis hatótávolságú Kub, illetve hét közeli hatótávolságú Mistral légvédelmi rakétát indítottak célanyagként korábban még ki nem próbált, magyar fejlesztésű repülőeszközök, METEOR–3M típusú, pilóta nélküli, légcsavaros repülőgépek, illetve sugárhajtású METEOR-3MA-k ellen. A tizenöt (a Kub esetében egy célanyagra 2-2) rakétaindítás eredménye: tizenegyből tizenegy cél megsemmisítése!

Eddig a tények. Ezeknél azonban többet mondott az, amikor az éleslövészet szünetében, váltáskor, örömükben ugráló, a technika mellett a homokos tengerparton cigánykereket vető katonákat láttunk… Hiába, aki „lérakosként" szolgál, annak az éleslövészet és a sikeres rakétaindítás a csúcsok csúcsa. Könczöl Ferenc alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnokhelyettese is elégedetten nyilatkozott a látottakról.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 13-án, pénteken megjelenő számában!)