Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezések a magyar honvédelem napja alkalmából

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. május 20. 14:36

Május 21., a magyar honvédelem napja alkalmából a Magyar Honvédség minden alakulatánál és katonai szervezeténél ünnepi állománygyűléseket, megemlékezéseket rendeztek. Folyamatosan frissülő összeállításunkban e rendezvényekről tudósítunk. (Frissítve: 2014. május 23. 09:07-kor.)

Kaposvár. A somogyi megyeszékhelyen május 20-án emlékeztek a magyar honvédelem napjára a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja szervezésében.

Az idén megalakulásának 50. évfordulóját ünneplő szervezet hagyományosan a volt 44. gyalogezred Berzsenyi parki emlékoszlopánál szervezett ünnepséget, amelyre meghívták a katonai szervezetek vezetőit is. A Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kaposvári 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központját Horváth Jenő őrnagy képviselte és helyezte el az emlékezés koszorúját az emlékműnél.

Az eseményen Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere méltatta a honvédelem napjának jelentőségét, a város és a helyőrség katonáinak együttműködését. A rendezvényt színesítette a szervező klub Dalárdájának katonadal csokra, valamint a Helyőrségi Katonazenekar fellépése.

Az ünnepségen Horváth őrnagy átadta Gaál Károly nyugállományú őrnagy részére azt az emléklapot, amit Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök adományozott a 80. születésnapja alkalmából.

A rendezvény végén a megjelentek egy-egy szál virággal emlékeztek a katonaelődök hősiességére.

1595972178
Koszorúzás a magyar honvédelem napja alkalmából Kaposváron

Szöveg: Mészáros Károly százados
Fotó: Koncsek Barna főtörzsőrmester


* * *



Debrecen.
A magyar honvédelem napja alkalmából az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elismerést adott át Dallosné Buzsik Katalin törzszászlósnak, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) 2. Katonai Igazgatási Központ (2. KIK) beosztott zászlósának.
Az elismerést a központ objektumában megtartott ünnepi állománygyűlést követően, a dandár rendezvényén vehette át a törzszászlós.

A KIK ünnepi állománygyűlésén megemlékeztek a 165 évvel ezelőtti eseményekről. Molnár András százados beszédében méltatta dicső őseinket, azokat a harcosokat, katonákat, akik életüket áldozták a szabadságért, a függetlenségért, példát mutattak önfeláldozásból, bajtársiasságból, küzdeni tudásból.

1595972178

A magyar honvédelem napja alkalmából Takács Attila ezredes adott át elismerést Dallosné Buzsik Katalin törzszászlósnak

Szöveg és kép: Smidróczki Róbert


* * *



MH Logisztikai Központ.
A magyar honvédelem napja alkalmából megtartott ünnepi állománygyűlésen dr. Mészáros Kálmán, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa elevenítette fel Buda visszafoglalását. A rendezvényen elismeréseket is átadtak.

Az állománygyűlés zárásaként a Somogyi Hagyományőrző Egyesület III. Ferdinánd Huszárezred tagjai adtak elő egy toborzótáncot, majd a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred zenekarának előadását hallgathatták meg a résztvevők.

1595972178
Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka adott át elismeréseket

Szöveg és kép: MH LK


* * *



MH 86. Szolnok Helikopter Bázis.
Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a magyar honvédelem napjáról a szolnoki laktanyában. Nyitrai Csaba alezredes ünnepi beszédét követően Lamos Imre dandártábornok, az alakulat parancsnoka adta át a 10, a 20, illetve a 30 szolgálati év után járó elismeréseket.

Az állománygyűlésen felelevenítették az elmúlt időszak kiemelkedő eseményeit, köztük az éves sportrendezvényeket, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság idei tűzoltó szakmai versenyét, amelyen a csapatkategóriában a szolnoki helikopterbázis csapata a második helyen végzett.

1595972179
Ünnepi állománygyűlés a szolnoki helikopterbázison

Szöveg: MH SZHB
Fotó: Papp Béla főhadnagy


* * *



MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred.
A magyar honvédelem napja alkalmából a győri alakulatnál megtartott állománygyűlésen Jely Gusztáv őrnagy elevenítette fel az 1849-es eseményeket. Kiemelte: „ezen a napon nemcsak a Buda váránál küzdött 30 ezer magyar katona küzdelmére emlékezünk, hanem mindazokra, akik a magyar történelem viharos századai során példát adtak hazaszeretetből, önfeláldozásból, hősiességből, és akik egyenruhában helytálltak vagy napjainkban helytállnak Magyarország és a nemzet szabadságának védelmezésében."

Az állománygyűlésen Könczöl Ferenc alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese − beosztásukban végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként − több katonát is elismerésben részesített.

Az ünnepség végén az MH Altiszti Akadémián május 10-én felavatott altisztek is megkapták rendfokozatukat; az ezrednél két őrmester kezdte meg katonai szolgálatát.

1595972179
Az elismeréseket Könczöl Ferenc alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese adta át

Szöveg: Törőcsik Krisztina
Fotó: Sályi Gergő törzsőrmester



* * *



Hódmezővásárhely.
Az ünnepi állománygyűlésen Budai Anna közalkalmazott elevenítette fel a történelmi eseményeket. Elmondta: ezen a napon tisztelgünk a hazánkat hősiesen védelmező elődeink, a mára már névtelenné lett katonák, a hont életük árán is megvédő harcosok emléke előtt. Kiemelte: „Május 21-e arra kell emlékeztesse a társadalmat, hogy a Magyar Honvédség a hazát szolgálja, és ezért meg kell becsülniük a nemzet katonáit. Sok ember és szervezet dolgozik azon, hogy ez az üzenet minél többekhez eljusson."

Huszár Ferenc alezredes, megbízott parancsnokhelyettes elismeréseket adott át az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségével szorosan együttműködő szervezetek tagjainak, akik személyesen is elősegítették, illetve elősegítik a városban és a környező településeken az alakulat hírnevének növelését.

1595972179
Az állománygyűlésen felelevenítették a történelmi eseményeket

Szöveg és kép: Búz Csaba hadnagy


* * *



Debrecen.
A 165 évvel ezelőtti események felidézésével kezdte ünnepi beszédét Takács Attila ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a honvédelem napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen a debreceni Kossuth-laktanyában. A parancsnok hozzátette: „Azt gondolom, hogy a hősök emléke és kötelességtudata példaértékű és követendő számunkra, valamint a jövő nemzedékek számára. A dandárunk hármas jelszavában benne foglaltatik az, hogy katonáink, legyen szó árvízről, külföldi misszióról vagy békeidőről, becsülettel, bátorsággal helytállnak, és minden körülmények között öregbítik hazánk hírnevét. E nap rólunk, katonákról szól, akik nemcsak itthon, hanem családjuktól távol a külföldi missziókban is teljesítik kötelességüket, és legjobb tudásuk szerint végzik feladataikat."

Az ünnepi beszédet követően Takács ezredes elismerésben részesített katonákat, valamint olyan, a dandárral együttműködő személyeket, akik munkájukkal évek óta segítik a debreceni alakulat hírnevének öregbítését. Ezek a szerkesztők és a honvédelem ügye iránt elkötelezett személyek munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a civil lakosság megfelelő, objektív tájékoztatást kapjon a Bocskai-dandárról, a végrehajtott feladatokról és a Magyar Honvédségről.

Az elismerések átadása után a Debreceni Honvéd Táncegyüttes ünnepi műsora zárta az eseményt. A honvédelem napjához kapcsolódva középkori fegyverzeti kiállítás nyílt a Kossuth-laktanya csapatmúzeumában.

1595972179
A rendezvényt a Debreceni Honvéd Táncegyüttes ünnepi műsora zárta


Szöveg és kép: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető


* * *



MH Bakony Harckiképző Központ.
A várpalotai alakulat ünnepi állománygyűlésén zenés-verses műsorral emlékeztek a magyar honvédelem napjára. Szabó István nyugállományú alezredes, a Honvédelem és Társadalom Baráti Kör elnöke ünnepi beszédében kiemelte a honvédelem és az összefogás fontosságát a mai társadalom számára.

1595972180
Várpalotán zenés-verses műsorral emlékeztek a magyar honvédelem napjára


Szöveg és kép: Schäffer Mónika


* * *

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred. „A kormány határozata alapján 1992 óta május 21-én tisztelgünk a hazánkat hősiesen védelmező katonaelődök és a jelen katonái előtt, valamint ezen a napon méltatjuk Buda vára visszafoglalásának történelmi jelentőségét is" – mondta ünnepi beszédében Benda László ezredes, az alakulat megbízott parancsnoka. Kiemelte: a mai magyar katonák örökösei és folytatói azoknak az évszázados harcoknak és küzdelmeknek, melyeket elődeink vívtak hazánk szabadságáért és függetlenségéért.

A Magyar Honvédségtől azonban ma is nagyon sokan szolgálatteljesítéssel töltik e napot nemzetközi kötelezettségeinknek megfelelően otthonuktól távol, mint ahogy azt teszik a 43-as ezred katonái is, hiszen a honvédelem napján is ott vannak Budapest, Székesfehérvár, valamint a környező települések ünnepségein.

Az ünnepi állománygyűlés elismerések átadásával zárult.

1595972180
Benda László ezredes (jobbra), az alakulat megbízott parancsnoka adott át elismeréseket

Szöveg és fotó: Mátyás Andrea


* * *



MH Összhaderőnemi Parancsnokság.
A székesfehérvári rendezvényen dr. Süli Attila őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze ünnepi beszédében felelevenítette a magyar honvédelem napjához köthető történelmi eseményeket.

Az ünnepi beszédet követően Huszár János vezérőrnagy, az MH ÖHP törzsfőnöke elismeréseket adott át, majd a Honvéd Férfikar műsora zárta az állománygyűlést.

1595972180
Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke adott át elismeréseket

Szöveg: Draviczné Adamek Krisztina főhadnagy
Fotó: Bödő Viktória 

* * *

Veszprém.
„A Magyar Honvédségnek születése óta a honvédelem a legfontosabb feladata. A katonák ma is készek a legdrágábbat, az életüket áldozni a haza védelmére" – mondta Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka a Veszprémben települt katonai szervezeteknek a honvédelem napja alkalmából megrendezett ünnepi állománygyűlésén.

Porga Gyula polgármester ünnepi beszédében kiemelte: napjaink honvédsége szövetségi rendszerben képes garantálni hazánk biztonságát. Mint fogalmazott: a katonák eddig sikeresen feleltek meg az új idők kihívásainak.
„Veszprém büszke rá, hogy otthont adhat honvédjeinek. Ők hősi múltunk örökösei és egyben jelenünk védelmezői. A Magyar Honvédség hosszú idő óta városunkból biztosítja az ország légterének védelmét, tehát Veszprém stratégiailag fontos helyszín" – fejtette ki a polgármester.

1595972180


Az ünnepségen Szücs József ezredes (képünkön) és Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka elismeréseket adtak át


Szöveg és kép: Péter Gergely hadnagy


* * *



MH Anyagellátó Raktárbázis.
A magyar honvédelem napja alkalmából a bázis budapesti központjában megrendezett állománygyűlésen Druzsin József százados ünnepi beszédében kiemelte, hogy „a honvédelem nem egy kiváltságos réteg, nem egy kaszt, nem valakik ügye. A honvédelem mindnyájunk ügye, nemzeti ügy, mindazoknak az ügye, akik úgy érzik, hogy honjukat lelték e hazában."

Az állománygyűlésen Nagy Attila ezredes, az alakulat parancsnoka elismeréseket és jutalmakat adott át. A rendezvény végén a XVI. kerületi Lemhényi Dezső Magyar−Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola gyermekkórusa, a Csipikék adott nagy sikerű ünnepi műsort.

1595972180
Általános iskolások is felléptek az MH Anyagellátó Raktárbázis állománygyűlésén

Szöveg: Zsigmond Réka
Fotó: Háda István főhadnagy