Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a legrangosabb CIMIC-es képzés a fővárosban

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. május 7. 14:22

Magyar és külföldi CIMIC-szakemberek részvételével kezdődött meg a NATO Civil-katonai Együttműködési Kiválósági Központ (NATO Civil-military Cooperation Centre of Excellence) szervezésében a NATO Civil-katonai Együttműködési Alap és Emelt szintű Törzsgyakorlás május 7-én, hétfőn, Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Lehel utcai objektumában.

1599186512
Szilágyi Csaba ezredes, az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ parancsnoka a rendezvény megnyitóján úgy fogalmazott: a CIMIC-es katonák a kéthetes tanfolyam végén NATO-akkreditált diplomát és bizonyítványt kaphatnak, amelyet a hágai székhelyű NATO Civil-military Cooperation Centre of Excellence (CCoE) állít ki.

1599186513

Ez az egyetlen szervezet a világon, amely a civil-katonai együttműködés témakörében ilyen bizonyítványt adhat, így a képzés a legrangosabbnak számít a témában. A NATO CIMIC Field and Staff Worker Course (NATO Civil-katonai Együttműködési Alap és Emelt Szintű Törzsgyakorlás) szakmai továbbképzésre ad lehetőséget, illetve a missziós feladatok ellátására is felkészít.

1599186513

A résztvevők megismerik a CIMIC alapjait, céljait és feladatrendszerét, valamint a tanfolyam a taktikai szinten túl a törzstiszti feladatok ellátását is bemutatja, továbbá érinti az összekötői és a specifikus beosztásokhoz kapcsolódó témaköröket. Az első héten előadások, tantermi oktatások keretében a CIMIC-et mint katonai képességet mutatják be, míg a második héten a gyakorlati végrehajtás következik, például tárgyalástechnikai fogások alkalmazásával.

1599186513

A tanfolyamon összesen harmincegy fő vesz részt, ebből tizenhatan a központ állományába tartoznak. A külföldi katonák között van amerikai, holland, német és román.

1599186513

Fotó: Tóth László