Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a Nemzetközi Katonai Megfigyelői Tanfolyam

Szöveg: Kelemen Ilona |  2017. szeptember 26. 17:53

Tizennyolc országból érkeztek felkészülők a 34. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamra (International Military Observer Course – IMOC) Szolnokra, az MH Béketámogató Kiképző Központba.  A hallgatókat szeptember 25-én, hétfőn Drót László ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte.

A három hetes tanfolyam harmincegy résztvevője közül huszonöten külföldről érkeztek: Burkina Faso, Egyiptom, Észtország, Fehéroroszország, Georgia, Kanada, Kazahsztán, Kína, Marokkó, Mauritánia, Németország, Nigéria, Pakisztán, Ruanda, Spanyolország, Srí Lanka és Zimbabwe delegált hallgatót. Magyar felkészülők közül két rendőr és négy katona vesz részt az IMOC-on.

1596039096

A 34. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam nemzetközi oktatói csoportjába Bosznia-Hercegovinából, Finnországból és Németországból érkeztek, míg a magyar oktatói csoportot aktív állományú és önkéntes műveleti tartalékos, több missziós tapasztalattal rendelkező főtisztek és tisztek alkotják.

Az első héten a hallgatók elsősorban elméleti, többek között járőrözéssel, bejelentések kivizsgálásával, információgyűjtéssel kapcsolatos foglakozásokon vesznek részt, amelyek megfelelő alapot biztosítanak a későbbi gyakorlati feladatok és foglalkozások sikeres végrehajtásához. Megismerkednek egyebek mellett az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival, a missziók megalakításának folyamatával és a békefenntartó műveletekben résztvevő különböző szervezetek feladatrendszerével.

1596039096

A katonai megfigyelők fegyvertelen volta miatt kiemelt figyelmet kap a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek kezelése.

A gyakorlati foglalkozások sorában található angol-nyelvű rádió híradás, megfigyelőpont üzemeltetése, aknaismereti foglalkozás, komplex járőrgyakorlat, helikopteres légi-felderítés is.

A felkészítés végén a hallgatók zárógyakorlaton adnak számot a megszerzett tudásukról.

A tanfolyam elvégzését követően a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy az ENSZ, EBESZ, EU és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

1596039097

Fotó: a szerző felvételei