Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. szeptember 4. 13:58

Megkezdődött az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam szeptember 4-én, kedden az MH Altiszti Akadémián, Szentendrén.

1599192440
A rangos, külföldön is elismert tanfolyam megnyitóján Bozó Tibor dandártábornok, az akadémia parancsnoka elmondta: összesen tizenöten kezdték meg a hatodik képzést, közülük négyen törzszászlósok, a többiek pedig zászlósok. A most indult tanfolyam a jövő év első hónapjának végéig tart, ekkor vizsgáznak a hallgatók a tananyagból. A dandártábornok szerint a tanfolyam elismertségét jelzi, hogy tavaly Curtis Scaparrotti vezérezredes, a Szövetséges Fegyveres Erők európai főparancsnoka is látogatást tett a képzésen, és elismerően szólt arról. Az idei szemeszteren is előadnak majd magyar és külföldi altisztek – tette hozzá.

1599192440
A parancsnok kiemelte a vezénylőzászlósok szerepét a hadseregben, rámutatva, hogy ők a legfőbb támaszai a vezető tiszteknek. A képzésen ezért az elméleti tananyagon túl a fizikai felkészítésnek is markáns szerep jut, és a hallgatók szóban, illetve írásban is vizsgát tesznek majd. A tudásanyag széles körű rálátást biztosít a szakmára, mert – ahogy a parancsnok fogalmazott – nem engedhetik meg maguknak, hogy az altisztek szakbarbárok legyenek. A tanfolyamra egyébként csak olyanok jelentkezhettek, akik letették az ehhez szükséges vizsgákat, illetve teljesítették az előzetes követelményeket.

A parancsnok arra biztatta a hallgatókat, hogy legyenek aktívak, kezdeményezzenek vitákat, ismerkedjenek meg a NATO vonatkozó stratégiájával, és használják ki a lehetőséget, hogy tudásukat teljes körűen bővíthetik. Ugyanakkor fektessenek hangsúlyt a történelemre és a hagyományokra, hiszen a hallgatók feladata, hogy a múlt értékeit továbbadják a következő altiszti generációnak.

1599192440
Mikusi Zsolt ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási Tudományszervező és Kulturális Főosztály vezetője a megnyitón elmondta: nem túlzás, hogy a tanfolyam nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét, így azok, akik részt vehetnek a képzésen, kiválasztottnak érezhetik magukat. Emlékeztetett, hogy az altisztekre – nemcsak Magyarországon, de az észak-atlanti szövetségben is – a hadsereg tartóoszlopaiként tekintenek.

1599192440
Fotó: Duruczné Téglás Dóra százados