Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújul a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer eszközparkja

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. szeptember 28. 16:23

Több mint kétmilliárd forint európai uniós támogatásból valósul meg a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi eszközparkjának fejlesztése.

Az Európai Unió Kohéziós Alapja támogatásával és a magyar állam társfinanszírozásával, megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a Magyar Honvédség a jelenleginél még magasabb színvonalon nyújthat segítséget a természeti katasztrófák elleni védekezésben, valamint a károk felszámolásában.

1596020493

„A Magyar Honvédség katasztrófavédelemmel összefüggő beavatkozási képességének fejlesztése" című, KEHOP-1.6.0-15-2016-00003 azonosítószámú projekt célja a fejlesztésen keresztül hozzájárulni a lakosság személy- és vagyonbiztonságának növelése érdekében kialakítandó magasabb minőségű katasztrófavédelmi tevékenységhez. A projekt tervezetten 2,005 milliárd forint, 100 százalék intenzitású európai uniós támogatás mellett 2,215 milliárd forint teljes költséggel fog megvalósulni. A beruházás keretében a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázis mint kedvezményezett szervezet a honvédelmi ágazat katasztrófahelyzetek, elsősorban árvíz elleni védekezésben való közreműködéséhez szükséges eszközfejlesztést végez, mely 2017. december végéig tart majd.

A természeti eredetű, nagy összefogást igénylő, a védekezési feladatok komplex és kiterjedt rendszerével együtt járó katasztrófák egyike a Magyarország nagy folyóin levonuló árvíz. A Magyar Honvédség egyik kiemelkedő, alaprendeltetése körébe tartozó feladata, hogy közreműködjön a katasztrófák elleni védekezésben. Fontos feladata, hogy speciális eszközeivel, felkészült és elhivatott katonáival képes legyen saját beavatkozó erőit ellátni, legyen szó akár a katasztrófavédelem valamely szereplőjének megerősítéséről, akár annak önálló megoldásáról.

1596020494

A fejlesztéssel a Magyar Honvédség fenntartja jelenlegi, katasztrófavédelmi közreműködések során használt képességeit és bővíti azok kapacitását. Új képességekkel gazdagodva járul hozzá az országos katasztrófavédelmi rendszer képességeinek fejlesztéséhez. Az irányítási-vezetési rendszer, valamint a beavatkozó csoportok infokommunikációs korszerűsítésével javul a beavatkozó erők irányítása és a társszervekkel való együttműködés.

A projekt során informatikai és irodatechnikai fejlesztések, egységes digitális rádiótávközlők, illetve terepen alkalmazható, hordozható vegyi azonosító képességet biztosító eszköz beszerzései valósulnak meg. Az árvízi védekezés során használt egyéni védőfelszerelések mellett nagy teljesítményű szivattyúk, tábori térvilágító eszközök, gumicsónakok és csónakmotorok is rendelkezésre fognak állni. Sor kerül továbbá az árvízi védekezésben használt, de a lakosság mentésére is bevethető kétéltű szállítóeszközök felújítására, élelmezési ellátóképesség és egészséges ivóvízzel történő ellátás képességének növelésére. Ezenkívül üzemanyag-technikai eszközök felújítása, átépítése, és sátras elhelyezési kapacitásnövelés jön létre.

1596020494

A Magyar Honvédség beavatkozó csoportjainak országos illetékessége révén minden egyes csoport bevethető az ország bármely pontján előállt katasztrófahelyzet kezelése során.