Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mert a hősök még ma is velünk élnek”

Szöveg: Takács Vivien |  2016. február 24. 13:48

„A mai tiszteletadás nemzeti történelmünk keserves pillanataira is figyelmeztet bennünket” − mondta Vargha Tamás a budapesti Gulag-rabok emlékművénél a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen február 24-én, szerdán Budapesten.

1596009337

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes elmondta: a magyarság súlyos vesztesége, hogy a második világháború utáni korszakváltás nem a magyar szellemiségben kimunkált erkölcsi értékek mentén történt, hanem a nemzetet elnyomó idegen nagyhatalom érdekei szerint. Hangsúlyozta: „Az emlékmű hivatása a megalázottaknak és megnyomorítottaknak vigaszt nyújtani abban a reményben, hogy egyszer minden gyalázatosságra fény derül, de többet is jelent számunkra. Mert a hősök még ma is velünk élnek."

1596009338

Dr. Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója szólt arról a több tízezer emberről, akiket 1944-ben és 1945-ben hadifogságba, kényszermunkára vittek, és akik közül nagyon sokan a gulag táboraiba kerültek. „Katonák és civilek, férfiak és nők. Hadifogolynak vitték őket, de gulag-rabként érkeztek haza" – mondta a történész. „Legyünk büszkék azokra, akik embertelen körülmények között is emberek maradtak, és továbbadták mindazt, ami kell egy nemzetben: hit, tisztesség, becsület" – zárta beszédét a főigazgató.

1596009338

A kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott rendezvény végén katonai tiszteletadás mellett elhelyezték az emlékezés koszorúit. A Honvédelmi Minisztérium nevében dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának megbízott főigazgatója rótta le kegyeletét a gulag áldozatai előtt. Az emlékművet 1993-ban állította fel a budapesti V. kerületi Honvéd téren a Gulagokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány, amely a mai megemlékezést is szervezte.

1596009338

Fotó: Tóth László