Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem darabra kell mérni a katonát

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. február 24. 13:22

„Régi és új kihívásokkal egyaránt szembe kell néznie a Magyar Honvédség toborzórendszerének” – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor vezérezredes az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban február 24−25-én rendezett toborzókonferencia megnyitóján. A Honvéd Vezérkar főnök szerint csakis a közös gondolkodás és az emberközpontúság vezethet sikerre.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes beszédében kiemelte: az újonnan megjelent kihívásokra természetesen csakis az adott feltételrendszeren belül lehet megtalálni a megfelelő megoldásokat, és ehhez valamelyest át kell alakítani a toborzórendszert is. Leszögezte: a Magyar Honvédség alakulatainál általánosságban növelni kell a megtartóképességet.

1596009336

„Oda kell figyelünk a katona problémáira. Az emberközpontúságnak nem csupán elméletben, hanem a mindennapok gyakorlatában, az általános parancsnoki gondolkodásban is meg kell jelennie. Ideális esetben az állománnyal meg lehet értetni, hogy mit miért teszünk, milyen távlati cél elérése miatt kell bizonyos feladatokat végrehajtani. Világosan kell látni azt is, hogy a katona motiválásának csak az egyik eszköze az illetmény" – fogalmazott a vezérkarfőnök, aki szerint az újabb és újabb célok kitűzése ugyancsak serkentőleg hat a honvédekre. A szolgálat ellátása során nyújtott teljesítmény rendszeres értékelése is a hatékony motivációs eszközök közé tartozik. Hozzáfűzte: aki a munkájában eredményes, az bizonyosan motiváltan fog dolgozni.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes szólt a toborzás és a haderő formálódó új képességeinek kapcsolódásáról is. Ezek között első helyen említette az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred állománytáblájának feltöltését, amelynek során, mint fogalmazott, „valószínűleg belső toborzással is kell a feladatra alkalmas katonákat találni".

1596009337

„Legyen szó külső vagy belső toborzásról, általánosságban igaz, hogy nem darabra kell mérni a katonát. Ha például a Budapesten alakuló Katonai Rendészeti Központra gondolok, nyilvánvaló, hogy oda elhivatott, jó kiállású, intelligens, felkészült és határozott honvédek kellenek, hiszen ők naponta kerülnek kapcsolatba a civil társadalommal" – szabott irányt a vezérkarfőnök.

A kétnapos konferencia résztvevői előadásokat hallgatnak meg többek között a toborzórendszer megújulásáról, és eszmét cserélnek a szakterülettel kapcsolatos aktuális kérdésekről is. A Honvéd Vezérkar szervezte rendezvényre berendelt toborzóállomány számára a konferencia afféle szakmai továbbképzésként is szolgál.

Fotó: a szerző felvételei