Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MH KFOR-22: szolgálatra kész!

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kertész László |  2020. február 1. 7:08

Az MH KFOR Kontingens 22. váltásának látványos zárógyakorlatát tartották január 30-án, csütörtökön, a hajdúhadházi gyakorlótéren. A gyakorlaton részt vett Petruska István őrnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának parancsnokhelyettese, az MH KFOR Kontingens 22. váltásának parancsnoka.

1596075623

Petruska István őrnagy elmondta: a zárógyakorlat során a gyakorlatvezetőség olyan helyzetbe állítja a kontingenst, mint amilyenekkel a műveleti területen is találkozhatnak. A kontingens a KFOR parancsnokának közvetlen alárendeltségébe tartozik, és béketámogató feladatokat lát el. Ide tartozik a járőrözés, az ellenőrző-áteresztő pontok telepítése, az objektumvédelem, illetve az olyan tömegkezelési feladatok, amelyekre a felkészülés során alapos kiképzést kap a kontingens.

A készenléti, járőrözési és tömegkezelési feladatok mellett a magyar katonák egyik fő feladata az úgynevezett „fire phobia" oktatás a KFOR többi résztvevő nemzete számára. Az oktatás során a hangsúly a tűziszony leküzdésén és az esetleges Molotov-koktélos támadások elleni felkészülésen van. A zárógyakorlaton ezekre a feladatokra is mutattak be műveleteket a katonák: hatásos alakulati mozgásokkal és pajzshasználati technikával hárították el a támadásokat.

1596075623

A kontingens az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonáira épül, akiknek életében jelentős szerepet töltenek be a béketámogató feladatok. A zászlóalj magasan tapasztalt voltát a külhoni szolgálat terén Petruska István őrnagy is kiemelte, hiszen az alakulat katonái 1999 óta a világ számos térségében teljesítettek már missziós szolgálatot, így többek között Koszovóban, Irakban és Afganisztánban. A NATO parancsnoksága alatt működő KFOR békefenntartó haderő kötelékében 2000-től vannak jelen az alakulat katonái.

A KFOR az ENSZ határozata alapján kezdte meg működését 1999-ben. A Magyar Honvédség kontingense 2017 áprilisa óta alkotja az immár teljes egészében magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljat. Az MH KFOR Kontingens 22. váltása 2020 márciusában veszi át a feladatot Koszovóban, és hat hónapig teljesít majd szolgálatot.

GALÉRIA