Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mihail Kalasnyikov – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. február 14. 15:33

Nem volt sem fegyvertervező mérnök, sem fémipari szakmunkás: Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov mégis a világ talán legmegbízhatóbb, de mindenképp leghíresebb gépkarabélyát alkotta meg.

1595967042
A híres tervező a mai Kazahsztánnal határos Altaj Kraj megye Kurja nevű, alig 4000 lakosú falujában, földműves családban látta meg a napvilágot 1919. november 10-én. Édesapja, Tyimofej Alekszandrovics Kalasnyikov és édesanyja, Alekszandra Frolovna Kalasnyikova nehéz körülmények között nevelte a 17. gyermekként megszülető Mihailt. A körülményeket jellemzi, hogy a házaspár 19 gyermekéből nyolc érte meg a felnőttkort. A családot 1930-ban, a kollektivizálás során megfosztották vagyonától és a szibériai Tomszk megyébe, Nyizsnyaja Mokhovaja településre deportálták.

A felcseperedő Mihail a műszaki dolgokban, a szerelésben, a fúrás-faragásban lelte örömét, s a kitartóan gyűjtött rossz mechanikus szerkezeteket az édesapjától örökölt szerszámokkal szedte ízekre, hogy működésüket megfejthesse, megérthesse. A hetedik osztály elvégzése után szülei jóváhagyásával visszautazott Kurjába. A helyi traktorállomás szerelőjeként dolgozott, amikor egyik barátja talált egy igencsak korrodált Browning-pisztolyt. Mondhatni, előrehozott vizsgamunkaként újjávarázsolta a működésképtelen lőfegyvert.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 14-én, pénteken megjelenő számában!)