Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden drágul a háború miatt

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. április 13. 20:58

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Nem hisszük, hogy a harcvonalon álló katonák nagyobb gyűlölettel tekintenek a kozákokra, mint amilyen gyűlölettel és elkeseredéssel gondol mindenki itthon a honfitárs kozákokra, akik fosztogatva és rabolva járnak végig azon a piacon, ahol ennivalót, ruhát, cipőt, szenet, petróleumot, egyszóval az életet lehetővé tevő holmikat, vagyis magát az életet árulják"  − írta a Népszava. „A háború nyomában járó minden gazdasági baj, amelytől a háború előtti irodalom és közfelfogás rettegett: a munkanélküliség, hitel bizonytalanság, szállítóeszközök hiánya − eltörpül a drágaság rettenetesen szorongató sárkányával szemben. Az itthon maradó népesség igazi háborúját az élet megdrágítói ellen viseli, illetve viselné − ha volnának ellene fegyverei"  − tette hozzá a napilap publicistája.

1595991326

Az újság arra is rámutat, hogy „nálunk mindenki és a nagyok elsősorban azon vannak, hogy ezeket a mai időket a maguk önző céljaira használják. Ez az önzés, mint a lavina, példát statuál, a nagyokról átragad a kicsikre. Nálunk a kirakatokban sehol se volt látható az a felírás, mit Németországban nagyon sok helyütt látni: háború miatt nincs áremelkedés! Sok tisztességes elem küzd az uzsora ellen, az eredmény azonban sajnos nem kielégítő, és így a hatóságoknak kell útjába állni ezeknek a törekvéseknek."

„Wilson, az amerikai nagy köztársaság elnöke úgy látszik, elérkezettnek látja a békeközvetítés idejét, több jel bizonyítja, hogy komoly kísérletbe fogott bele; többek között az is, hogy legbizalmasabb barátja ez idő szerint végigzarándokolja a hadviselő államok fővárosait, és persze meglátogatja az irányadó államférfiakat. Egy neutrális köztársaság fejéhez kétségtelenül méltó ez a közvetítő szerep és szándék, sőt Wilson egyéniségét és helyzetét véve, előtte egyenesen kötelességszerűnek tűnhet fel. Az amerikai elnök nemcsak államférfi a szokott politikai értelemben, hanem erősen moralista és humanitárius irányzatú író-bölcsész is. Az ő lelkét, szívét, képzelődését erősen megragadhatja az, hogy ez a világháború immár a kilencedik hónapba nyúlik, amit pedig a népek általános fölfegyverzése és a hadviselés technikai eszközeinek mai fejlettsége mellett az összes szakértők is ezelőtt a legszörnyűbb pusztulás utópiájának, lehetetlen és elképzelhetetlen összeomlásnak mondottak"  − adta hírül a Pesti Hírlap.

1595991326

Az újságból az is kiderül, hogy „az oroszokat a Laborc mentén megállítottuk, s a kárpáti arcvonalunknak az uzsoki hágótól keletre eső szakaszán is visszavertük az oroszok heves támadásait, sőt a német csapatok még tért is nyertek Tucholkától északra. Az oroszok nyomásával szemben a Beszkidekben helytálltunk. Az orosz támadások itt is nyugvópontra jutottak, sőt így vált lehetővé, hogy az április 9-iki sikereinket ma még inkább kihasználhattuk."


(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)

Címkéklapszemle