Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miniszteri kitüntetés az egykori tábori lelkésznek

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. március 13. 9:21

A Honvédelemért Kitüntető Cím első fokozatát adományozta Hende Csaba honvédelmi miniszter Kocsis István nyugállományú ezredesnek, tábori lelkészként tizennyolc éven át végzett áldozatos munkája elismeréseként. A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából kapott kitüntetést jelenlegi szolgálati helyén, a Szent László-plébániában vette át az egykori tábori lelkész március 12-én, szerdán.

Kocsis István 1994-ben kezdte tábori lelkészi szolgálatát, s ezt a kihívásokkal teli munkát tizennyolc éven keresztül kiválóan és lelkiismeretesen végezte. A mai napig megmaradt szoros kapcsolata a honvédséggel. Azon katonák közül, akik évekkel ezelőtt a miséire jártak, többen a mai napig megkeresik, hogy vezesse az esküvői szertartásukat, keresztelje meg gyereküket, unokájukat, vagy közösen ünnepeljenek ezüstlakodalmat, születésnapot.

1595968523
A Honvédelemért Kitüntető Cím első fokozatát március 15-e alkalmából vehette át Kocsis István

A lelkész minden évben részt vesz a doni áttörés emlékére rendezett szentmisén a Mátyás-templomban, illetve továbbra is szívesen látogatja a honvédség és a tábori lelkészi szolgálat által rendezett közös programokat.

„Negyvenöt éves koromban kaptam meg a tábori lelkészi kinevezést, amit akkor hatalmas kihívásként éltem meg" − mondta el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Kocsis István. Hozzátette: egészen más típusú munka volt ez, mint amit plébánosként megismert.

Az egykori tábori lelkész úgy fogalmazott: „Személyes kapcsolatokon alapuló közösség alakult ki köztünk, melyet az egyházmegyékben nem élhet meg igazán az ember. Azt gondolom, hogy az újraindult tábori lelkészi szolgálat elmúlt húsz éve ezt az összefogást és közösségért való munkát jelentette és jelenti a mai napig is, amit egy pap a felszentelésekor küldetésként kap − hogy egyénileg és közösségben is bizonyságot tegyen a hitéről és a megváltó Jézus Krisztusról."

1595968523
A nyugállományú ezredes tizennyolc éven át végzett tábori lelkészi munkát


Fotó: a szerző felvételei