Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mozgalmas napok állnak a tűzszerészek mögött

Szöveg: Snoj Péter |  2013. július 25. 8:42

Július 15−21. között 1376-ra növekedett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredhez érkezett bejelentések száma. A 29. hét folyamán a szakembereknek 24 esetben kellett soron kívül intézkedniük.

Kedden Balmazújvárosba érkezett a Zsolnay Gábor százados vezette járőr, ahol is csatornázási munkálatok közben két darab 120 milliméteres aknavetőgránátra leltek a munkások. A helyszín biztosítását követően a tűzszerészek kiemelték a robbanótesteket és a központi gyűjtőbe szállították azokat.

Ugyanezen a napon a főváros I. kerületéből is bejelentést kaptak, ahová a Sulykovszki Róbert zászlós vezette egység szállt ki. A tizenegy lakásos társasház udvarán tereprendezési munkálatokat folytattak. Ekkor találtak egy 50 kilogrammos rombolóbombát, amelynek állapotfelmérése után a tűzszerészek 350 méteres sugarú körben lezárták a területet és kiürítették a lakosságot. A megközelítőleg 1600 főt érintő korlátozás során a robbanóeszköz gyújtóját a helyszínen kiszerelték, majd az így hatástalanná tett robbanótestet a központi gyűjtőbe szállították.

1595957464

Másnap, 17-én sem pihenhettek az ezred katonái, hiszen Székesfehérvárról, egy óvodából érkezett bejelentés, miszerint az udvaron robbanóeszközt találtak. A földmunkások egy 203 milliméteres szovjet betonromboló gránátot fordítottak ki a föld alól. A szerkezet biztosításának idejére 400 méteres sugarú körben kiürítették a lakosságot és lezárták a területet. Mintegy 10 000 főt kellett a helyszínről elterelni. Az Ember István százados vezetésével a helyszínre kiérkező járőr kiszerelte a robbanótest gyújtóját és a detonátort a helyszínen megsemmisítette. Az ártalmatlanított robbanótestet a várpalotai gyűjtőbe szállították.

A július 18-án, csütörtökön a budapesti V. kerületi Alsó rakpartra érkezett járőr két 105 milliméteres repeszromboló gránátot és egy német tojáskézigránátot hatástalanított. A Zsolnay Gábor százados vezette járőr a nem kilőtt állapotú gránátokat, amelyeket egy kotróhajó emelt ki, a központi gyűjtőbe szállította.

Címkéktűzszerész