Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mozgósítás kezdődik Albániában

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 9. 17:38

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

Mégis kezdődik a mozgósítás Albániában – írja a Pesti Hírlap.

A katonai rovat új dunai monitorok rendszerbe állítását ígéri. „A legutóbb megszavazott katonai hitelekből a haditengerészet vezetősége a múlt év őszén két új dunai monitort rendelt meg. Egyet Budapesten, a másikat Linzben. Az új hadijárműveknek egyenlőre az »M 07« és »M 08« jelzést adják és 12-15 hét múlva már átveheti a hadvezetőség. Az új monitorok jelentékenyen nagyobbak lesznek a Bodrognál és a Temesnél, amelyek a legmodernebb tagjai a dunai flottillánknak. De míg ezek csak 440 tonnásak, addig az új hajók térfogata 336 tonna lesz és két toronyágyún kívül a tizenkét centiméteres mozsárágyúval szerelik fel őket"  − írják.

A Népszava cikke szerint a magyar politikusok egy része azt állítja, hogy az Oroszországgal való jobb viszony többet használna az országnak, mint a hármas szövetség, amely óriási fegyverkezésre kényszerít bennünket.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)


1595970043

1914. áprilisi újságok
Címkéklapszemle