Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múltidézők – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. január 20. 15:12

A Hollandia felszabadítását célzó Market Garden volt a második világháború legnagyobb szabású ejtőernyős hadművelete, egyben a szövetséges erők legfájóbb kudarca a hat éven át tartó fegyveres konfliktus során. A történtekről rendszeresen megemlékeznek a különböző hagyományőrző csoportok, az összecsapásban egykor részt vett nemzetek haderői, illetve a harcok még élő veteránjai.

A szárazföldi hadmozdulatokkal kombinált deszantművelettel a szövetségesek Hollandia területéről akarták kiűzni a németeket, de egy esetleges siker egyéb előnyökkel is kecsegtetett: egy győzelem esetén ugyanis lehetőség nyílt volna a Ruhr-vidék elérésére, egyben jelentősen rövidülnek a normandiai partraszállás óta egyre hosszabbodó utánpótlási útvonalak. A Market Garden hadművelet azonban súlyos kudarccal zárult. A támadási terv kidolgozására eleve kevés időt szántak a brit–amerikai erők, ráadásul a felkészülés során a felderítés és a holland ellenállás által szolgáltatott információkat gyakorlatilag semmibe vették. Mindezt tetézendő, az 1944. szeptember 17-én indult akció során a célpontoktól túl távol értek földet a brit ejtőernyősök, akiknek így utánpótlás és erősítés nélkül kellett élethalál harcot vívniuk a vártnál jelentősebb német erőkkel. A végeredmény nem is lehetett más, mint vereség: a szeptember 25-én elrendelt visszavonulásig a bevetett 35 ezer szövetséges katona közül 17 ezer elesett, fogságba került vagy megsebesült. A németek vesztesége 10 ezer fő volt.

A második világháború legnagyobb szövetséges kudarcát hozó hadműveletről évről-évre megemlékeznek az egykori harcok helyszínén, a hollandiai Észak-Brabant tartományban. A legutóbbi rendezvény egyik fő látványosságaként – a C–47-eseken kívül – hét C–130-as Hercules, valamint egy Transall C–160-as szállító repülőgép három hullámban ezernél is több ejtőernyőst deszantolt a Ginkelse Heide felett.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 17-én megjelent számában!