Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Munkagép fordította ki a földből az aknavetőgránátot

Szöveg: Szűcs László |  2014. szeptember 2. 9:29

A 35. héten, azaz augusztus 25−31. között 47 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 11 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Zaveczki Ivett szakaszvezető, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 1803 bejelentést kaptak.

Augusztus 25-én Szárligetre vonultak ki a tűzszerészek, mivel az erdei tanösvény mellett, a lakóépületektől mindössze 100 méterre világháborús robbanószerkezetet találtak. A Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörőgránát került elő, amit a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítettek.

Augusztus 26-án Székesfehérvár-Úrhidán akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Nádor-csatorna kotrása közben egy 42 mintájú Vécsey-kézigránátot, illetve egy 76 milliméteres repeszgránátot találtak. A második világháborúból visszamaradt robbanótesteket a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Augusztus 28-án Szanticskáról érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Völgy utcában, földmunkák közben egy munkagép egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot forgatott ki a földből. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet az Ember István százados vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Címkéktűzszerész