Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Muravidéki barangolás

Szöveg: Szirmai János nyugállományú alezredes |  2015. július 5. 20:51

A keszthelyi Bethlen Gábor Nyugdíjas klub tagjai a Muravidéken jártak, ami a trianoni békediktátum aláírásáig, majd 1941-45 között újra Zala vármegyéhez tartozott.

Kirándulásunk első állomásán, Dobronakon a trópusi kert buja, egzotikus növényzetével varázsolt el bennünket. Megcsodáltuk a gyönyörű virágzó orchideákat és néhányat haza is hoztunk emlékbe. A Bakónaki tónál ittunk a Szent Vid forrás gyógyító vízéből, és sétáltunk a százéves fák lombjai alatt.

Energiával feltöltődve folytattuk utunkat Zsitkócra, és megkoszorúztuk Deák Ferenc emléktábláját. Lendván felkerestük a magyar vonatkozású emlékeket, a Makovecz Imre tervezte Színház- és Hangversenytermet, a Szent Katalin plébániatemplomot, megcsodáltuk barokk oltárát, a templom melletti kis ligetben Szent István bronzszobrát. A városka fölé emelkedik a török elleni végvári harcok idején jelentős szerepet játszó vár, amely ma változatos kiállításoknak ad otthont. Utána látogatást tettünk a Szentháromság-kápolnában, ahol Hadik András édesapja, Hadik Mihály földi maradványait őrzik.

Címkékszabadidő