Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagykorú lett az ezred

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy |  2019. július 7. 10:49

Megalakulásának 18. évfordulóját ünnepelte július 1-jén az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE). Színes és akciódús programok várták a katonákat és családtagjaikat az MH Hadikikötőben.

1599205569
Felsorakozott az MH 1. HTHE állománya, a meghívott családtagok pedig egy katonai sátor árnyékából figyelték, ahogy Szilágyi Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka felolvasta Korom Ferenc altábornagy köszöntő levelét: „Az Önök szakmai tudása, felkészültsége, tapasztalata a garancia arra a biztonságra, amelyet a társadalom érez nap, mint nap. Elismerés illeti önöket a közelmúlt sajnálatos eseménye és az ahhoz kapcsolódó, nem mindennapi, lelkileg is megterhelő feladat ellátása során tanúsított helytállásukért" – üzente az ezred katonáinak a Magyar Honvédség parancsnoka.

1599205569
Szilágyi ezredes beszédében elmondta: az elmúlt hónapokban is komoly kihívásokkal néztek szembe a tűzszerész, a tűzszerészbúvár és a hadihajós katonák: több összetett, különböző szervezetek együttműködésével, nagy sajtónyilvánossággal kísért mentesítést hajtottak végre az év első felében, emellett támogató erőként részt vettek a dunai hajószerencsétlenség kutatási, mentési feladataiban.

1599205569
Ezután az ezred parancsnoka kinevezéseket és elismeréseket adott át az állomány tagjainak, majd Árvai Anita főhadnagy, az alakulat testnevelő tisztje bemelegítést tartott a felsorakozott katonáknak és a résztvevő családtagoknak, majd a szimbolikus ágyúlövés után megkezdődtek a színes programok a helyszínen.

1599205570
A dinamikus bemutatókat az MH Katonai Rendészeti Központ kutyás alegysége kezdte, különböző őrző-védő és járőr szituációkat szemléltettek a kutyákkal szárazföldön és vízben egyaránt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal különleges egysége is bemutatta speciális képességeit: a gépjárműben és szabadon történő elfogás mellett pajzshasználati technikákat láthattunk tőlük és személyvédelmi ismereteiket is bizonyították. Megnevettette a családokat a Netz Produkció előadása, melynek során különleges hangszerekkel alájátszva énekeltek népdalokat a közönség bevonásával. A Börzsönyi Lövészklub Honvéd Vadász Hagyományőrző és Sport Csoportja pedig gondoskodott arról, hogy a történelmi témák se merüljenek feledésbe: egy 1849 februárjában megtörtént partraszállást játszottak el a sója lejárónál korabeli fegyverekkel, 19. századi egyenruhákban.

1599205570
A katonák és családtagjaik különféle sport- és szórakoztató programokon is részt vehettek. Hét csapat indult a főzőversenyen, ahol magyaros ízvilágú bográcsételeket kellett készíteni. Ezt a kihívást végül a Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak Klubjának csapata nyerte meg Hajdu Gábor nyugállományú ezredes, az alakulat egykori parancsnoka vezetésével.

1599205570
Fotó: Ferkó Zoltán főtörzsőrmester, Ivanyik Alexandra törzsőrmester és a szerző