Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Napirenden az érdekképviselet

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. október 14. 13:05

Hazánkban tartották 20. konferenciájukat a Visegrádi Együttműködés tagországait képviselő reprezentatív katonai érdekképviseleti szervezetek vezetői. A Honvédszakszervezet által október 9-10-én, Szolnokon rendezett tanácskozás résztvevői áttekintették az érdekegyeztetés folyamatait és a szervezetek előtt álló aktuális feladatokat.

1599194636
Szakszervezeti vezetők tanácskoztak két napig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A V4 országok reprezentatív katonai szakszervezetek vezetői és tisztségviselői a nemzeti sajátosságokat kiemelve mutatták be az országaikban működő érdekképviseleti munka folyamatát, aktuális feladatait és a tevékenységüket szabályzó jogi kereteket. A Visegrádi Együttműködés tagországainak katonai érdekvédelmi szervezetei konferenciájának minden évben az elnökséget ellátó ország ad otthont. Tavaly a Hosz képviseletében Czövek János alezredes, a szakszervezet elnöke Varsóban vette át az elnökséget.

1599194636
A szolnoki tanácskozáson a szlovák hadsereget Eugen Bitera nyugállományú alezredes, északi szomszédunk katonai érdekvédelmi szervezetét annak, elnöke, Ján Paulech nyugállományú ezredes, és alelnöke Zdenko Baranec őrnagy képviselték.

1599194636
A lengyel delegációt Wiesław Banaszewski ezredes, tengerészkapitány, szakszervezeti elnök, Krzysztof Jewgiejuk alezredes, a légierő vezető főtisztje és Jacek Zmarz jogi ügyvivő alkották. Csehországból Roman Doba tartalékos alezredes, az ottani érdekvédelmi szervezet elnöke és František Beránek nyugállományú ezredes vettek részt a konferencián. A Honvédszakszervezetet pedig Czövek János alezredes, elnök, Szendrei Zoltán őrnagy és Bazsik István zászlós alelnökök, Lippai Csaba nyugállományú alezredes, ügyvivő, a nyugállományú tagozat alelnöke, Bácskai István őrnagy, elnökségi tag és Jakubik András nyugállományú zászlós, érdekvédelmi ügyvivő képviselték.

1599194637
Az Ittebei Kiss József hadnagy laktanyában a vendégeket a házigazdák nevében Szendrei Zoltán őrnagy köszöntötte, majd Rolkó Zoltán ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnok-helyettese és Pécsvárady Szabolcs ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnok-helyettese kívántak eredményes munkát a konferencia résztvevőinek.

1599194637
A négy ország katonai szakszervezeteinek vezetői ezt követően megkoszorúzták a hazáért, a hon légvédelméért, a magyar repülésért életüket áldozók emlékművét, majd a prezentációk bemutatásával megkezdődött a tanácskozás. A delegációk előadói az előző konferencia óta eltelt egy év során, a saját szervezeteikben történtekről, az elvégzett feladatokról és az időközben jelentkezett újabb kihívásokról adtak tájékoztatást.

1599194637
A szlovák küldöttség előadója, Zdenko Baranec őrnagy a stratégiaalkotás folyamatának egyik lépése, a SWOT analízis alapján elemezte saját szervezetük erősségeit, gyengeségeit és lehetőségeiket, valamint a társadalmi párbeszéd nemzeti rendszerével kapcsolatos fenyegetettségeiket. A cseh delegáció képviseletében Roman Doba tartalékos alezredes, a társadalmi párbeszéd nemzeti rendszerében végzett munkájuk részletezése mellett kitért a Katonai Érdekképviseleti Szervezetek Európai Szövetségével (EUROMIL) folytatott együttműködésükre is. Emellett vázolta a katonai szakszervezetek létrehozásának lehetőségeit is, amelyekhez a szükséges jogszabályi háttér kidolgozása jelenleg már folyamatban van.

1599194637
Jacek Zmarz jogtanácsos, a konferencia lengyel résztvevői képviseletében bemutatta a nemzeti társadalmi párbeszéd rendszerüket, az ott folyó munkát, valamint tájékoztatást adott a szervezetük átalakítására tett javaslataikról és a védelmi minisztérium ezzel kapcsolatos döntéseinek várható hatásairól. A szervezők nevében pedig Bácskai István őrnagy ismertette a Honvédszakszervezet jellemzőit, majd bemutatta, hogy ezek miként jelentkeznek, és hogyan valósulnak meg a mindennapi tevékenységben és a társadalmi párbeszéd hazai rendszerében. A konferencia a V4 tagországok katonai szakszervezetiségéről, az érdekképviseleti szervezeteknek az adott ország társadalmi párbeszédjében betöltött helyéről és szerepéről szóló közös közlemény aláírásával zárult.

A résztvevők döntöttek arról is, hogy 2019-ben, a Visegrádi Együttműködés tagországait képviselő reprezentatív katonai érdekképviseleti szervezetek XXI. tanácskozását Szlovákiában rendezik. A soron következő elnökséget szimbolizáló kis buzogányt Czövek János alezredes, Hosz elnöke adta át Eugen Bitera nyugállományú alezredesnek a szlovák delegáció vezetőjének.

1599194638
Fotó: Jakubik András nyugállományú zászlós és a szerző