Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy év vérben és vasban

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2014. július 13. 16:56

Körútjának második állomásaként Győrbe érkezett a Négy év vérben és vasban című vándorkiállítás, melynek az elkövetkező két hétben a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal aulája ad otthont.

Június 21-én, a Múzeumok éjszakáján mutatta be először a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) a Négy év vérben és vasban című kiállítását. A kiállítás a megnyitót követően ideiglenesen a Magyar Honvédség alakulatainak gondozásába került, azzal a céllal, hogy minden alakulat lehetőséget kapjon a helyőrségében a nagyközönség elé tárni az I. világháborút bemutató tablókat.

A 32 tablóból álló tárlat első állomáshelye Tata volt, ahonnan a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez került az első világháborúnak emléket állító vándorkiállítás, majd két hét múlva az MH Pápa Bázisrepülőtér biztosítja a tablók megtekintését az érdeklődők számára.

1595975461

A győri kiállítást Kovács Ferenc ezredes nyitotta meg a meghívott vendégek és az alakulat katonáinak körében. Az alakulat parancsnoka beszédében kitért az első világháború kitörésének részleteire, s felhívta a figyelmet arra, hogy emlékeznünk kell és emléket kell állítani annak a négyéves időszaknak, melyben több millió ember vesztette életét. Beszéde zárásaként az ezredes megköszönte a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal segítő támogatását és a helyszín biztosítását.

A kormányhivatal aulájában berendezett tárlat tablóin a pillanatképek mellett levelek és a korra jellemző tárgyak fotói segítik a kiállítás megtekintőit abban, hogy átfogóbb képet kapjanak az I. világháború eseményeiről.

1595975462

A világháborús centenárium alkalmából elindított tárlat közérthető áttekintést ad a világháború katonai és politikai előzményeiről, eseményeiről, a különböző frontokon folyó küzdelmekről, az egyes fegyvernemek tevékenységéről, a haditechnikai újításokról, a hátországban élők, hadifogságba kerültek mindennapjairól. A kiállítás célja az emlékek méltó megőrzése és átadása.

A vándorkiállítás a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal aulájában július 21-én 18.00 óráig minden érdeklődő számára elérhető.